Hi ha qui no accepta la realitat

Hi ha qui no accepta la realitat

dijous 04 d'agost 2016 - 15:00

Ciudadanos assumeix el revés de les darreres Eleccions Generals. Albert Rivera està cedint davant del guanyador del 26-J Mariano Rajoy. El nou sistema pluripartidista espanyol insta a empassar-se l’orgull i a retractar-se (Albert Rivera va afirmar per activa i per passiva que Mariano Rajoy havia de fer un pas al costat, i que el seu partit no s’abstindria en la investidura). Però les forces són les que són, després de dues Eleccions Generals sense solució de continuïtat. Dues clatellades consecutives a les urnes obliguen a renunciar les primeres preferències. Sembla ser que Rivera ho ha entès d’aquesta manera.

En canvi, els socialistes actuen com si el resultat electoral de les Eleccions Generals del 26-J de 2016 hagués millorat substancialment el del 20-D de l’any passat. Si Albert Rivera juga bé les seves cartes en les negociacions d’investidura, podria posar a Pedro Sánchez definitivament a la picota. Perquè el candidat socialista no reacciona, després dels dos mastegots electorals.   

Sánchez i els seus han aconseguit fer història per a l’històric PSOE en Eleccions Generals. Rècord negatiu en vot absolut, percentatge de vot i escons tant en el 20-D com en el 26-J, exceptuant l’any 1977 pel que fa a vot absolut. I podria esfondrar-se encara més, amb ell com a candidat, en unes hipotètiques terceres eleccions.

Davant del supòsit que Ciudadanos fes un bon ‘Pressing PSOE’Pedro Sánchez hauria d’acceptar la realitat pel bé de la seva pròpia supervivència política. És a dir, procurar l’abstenció socialista en la investidura del candidat Mariano Rajoy com a president del govern. Tot i així, encara hi hauria una altra possibilitat per Sánchez: l'abstenció del PSOE a canvi d'un candidat del PP alternatiu a Rajoy -ja que ha estat responsable polític en l'allau de corrupció dins el Partit Popular- seria un raonable desllorigador. Potser és l'única sortida que té el líder socialista per continuar encapçalant el PSOE. I podria fer aquesta proposta, perquè el Partit Socialista Obrer Espanyol compta amb la suficient força política per desbloquejar les negociacions d'investidura. Però si no pren la iniciativa i ho prova...

“La izquierda no va a apoyar a la derecha”, va declarar Pedro Sánchez, després de reunir-se amb Mariano Rajoy el passat dimarts 2 d’agost. Desafortunades paraules una vegada més del líder socialista. Una altra fugida d'estudi, simplista i equivocada. L’esquerra espanyola és ara mateix Podemos.  

  

 

 

 

 

 

Comparteix-ho

Sobre l'autor

imatge de felixtorras
Politòleg especialitzat en anàlisi política. Llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració. Llicenciat en dret. Màster en Anàlisi Política.
Segueix-me :

Altres entrades del autor