"Irrational man": teatre existencialista

"Irrational man": teatre existencialista

dissabte 03 d'octubre 2015 - 17:15
"Irrational man": teatre existencialista

Un professor de filosofia en edat madura arriba a una petita universitat en mig d'una profunda crisi personal. Intentarà  solucionar-la amb un mètode tan radical com és l'assassinat.  Les relacions amb una jove estudiant i una professora amb necessitats de canvi seran testimonis directes d'aquesta transformació delirant i intensa.

Sense intenció de descobrir a un autor com Woddy Allen ni caure en la crítica fàcil de dir que ha trobat una fórmula plena de tòpics que repeteix cada any i li funciona mínimament, he de confessar que m'ha resultat una obra intrigant, juganera i reflexiva sense ser aclaparadora. Si a més a més hi afegim unes interpretacions remarcables del trio de protagonistes (potser les millors que hem vist de J. Phoenix i Emma Stone) podem concloure que estem davant una obra, com a mínim, interessant.

El plantejament de l'assassinat com a remei a una desganada realitat amb l'objectiu de jugar com un nen petit a transgredir i no ser enxampat es completa amb unes justificacions  que duen el llustre de tot un professor de filosofia amb una variada experiència vital que el converteix en un personatge adulat i que va "de tornada". Tot es va completant amb cites i esments d'autors prou coneguts que es poden trobar poc originals tot i que en la meva opinió li afegeix en la seva justa mesura una nutritiva reflexió que ens porta a Hannah Arendt,  a F. Dostoyevski o a Kant al voltant de la mort com a força i aliment vital o l'acció concreta i agosarada com a empenta per la inspiració creativa.

Els que volen molta més profunditat la definiran com a lleugera i repetitiva tot i que no es pot obviar en cap cas una notable professionalitat en la recreació de la cinta, el seu ritme, la perfecta direcció d'actors i la agraïda agudesa en els diàlegs que et van encomanant un somriure permanent fins el desenllaç final.

Demanar al W. Allen una obra mestra cada any em resulta excessiu. "Irracional man" la situo en una àmplia franja alta de l'autor per la seva capacitat de delectar intensament amb càrregues de pensament prou agudes, pràctiques i actuals com per activar el dos hemisferis cerebrals a la vegada. (7/10)
 

Comparteix-ho

Sobre l'autor

imatge de MacPelegri
Exdocent i amant a temps parcial del cinema com a experiència vital, emotiva i onírica. Fugitiu dels meus fantasmes als quals intento deixar sempre fora de la sala.
Segueix-me :

Altres entrades del autor