La política i el realisme

La política i el realisme

dimarts 06 d'octubre 2015 - 16:30
La política i el realisme

Caldrà complir amb el que estableixen els reglaments del Parlament, constituir la càmera, que el nou president designi al candidat millor situat per ser president de la Generalitat, procedir a la investidura i formar govern.

No serà fàcil aplicar la rutina parlamentària després dels resultats electorals. Són els que són i cal administrar-los amb intel·ligència i sentit polític, realista, perquè l'astúcia ja no és suficient. No seria procedent provocar més eleccions anticipades, perquè el país necessita un assossec, un període de bon govern, un debat sobre els altres problemes que també preocupen la majoria dels ciutadans catalans.

Catalunya necessita un govern que s'ocupi de les qüestions que preocupen els ciutadans. Es pot seguir discutint sobre el procés i esgotar els divuit mesos fins que s'hagi redactat una nova Constitució catalana. Però per a això fa falta tenir una majoria que ho permeti. Artur Mas va dir que “la minoria no pot bloquejar el projecte de la majoria”. És el seu punt de vista. Però les democràcies serveixen també per protegir a les minories i als febles.

Tinc la intuïció que Mas acabarà sent investit president. Però no amb el suport institucional de la CUP, sotmesa a fortes pressions mediàtiques. Els dos diputats que li falten els pot aconseguir. Però no veig entusiasme en Oriol Junqueras, que recordava a CDC que el procés depèn del poble.

La llista híbrida de Junts pel Sí va aconseguir 62 escons. I estava encapçalada per Raül Romeva. Si del que es tracta és de continuar amb el procés, hi ha la possibilitat que Junqueras li insinuï a Mas que la causa és més important que les persones i es busqui un recanvi presidenciable perquè la CUP s'alineï còmodament en el procés independentista.

És l'hora dels personalismes, de les pugnes internes, dels compromisos, per controlar el poder. Les malapteses del Govern Rajoy i de l'Estat podrien enfortir a Artur Mas. Si fos inhabilitat per la justícia, el convertirien en heroi o màrtir. Però la seva preocupació més immediata és la investidura, que avui està a l'aire.


Article original: Foixblog.com

Comparteix-ho

Sobre l'autor

imatge de lluisfoix
Nascut a Rocafort de Vallbona, és llicenciat en periodisme i dret. Va ser director i subdirector de La Vanguardia en diverses etapes des del 1982. Especialista en política internacional i columnista de temes d'actualitat, ha estat corresponsal a Londres i Washington i ha cobert set guerres i viatjat per 82 països. Imatge de Revista Valors.org
Segueix-me :

Altres entrades del autor