O Barcelona World o res de res per Tarragona

O Barcelona World o res de res per Tarragona

dimarts 22 de març 2016 - 16:30
BCN World

El sector industrial de l'exterior marxa de Catalunya. I no té retorn. És per sempre. El fet que Espanya puteja a Catalunya quant a la desinversió i deslocalització de les empreses estrangeres del sector secundari, respon a una lectura parcial d'aquesta problemàtica. Hi ha altres variables que expliquen aquest "procés" paral·lel al procés sobiranista de Catalunya. La incompetència més les prebendes del món sindical, una fiscalitat excessiva i l'accídia del govern de la Generalitat de Catalunya, són els factors interns d'aquest altre "procés". El corol·lari de tot plegat, és la destrucció d'ocupació en el sector químic i de l'automoció. Una tendència que no té aturador. Ara bé, també és cert que els governs dels països on aquestes multinacionals tenen les seves matrius, fomenten el trasllat de les seus socials fora de Catalunya. D'aquesta manera, els estats enforteixen les barreres d'entrada de potencials nouvingunts al seu exclusiu club, i les multinacionals en treuen algun avantatge. No cal dir que les multinacionals sempre s'hi posen bé al fenomen de la deslocalització i desinversió, si d'alguna manera els ajuda a ser més rendibles.   

Hi ha un llistat d'empreses multinacionals relatives a la indústria amb voluntat de marxar, o que tenen clar que se n'aniran. "Sempre" ens quedarà el grup Wolkswagen a Martorell, amb l'enorme vida que dóna al sector de l'automoció català tant de manera directa com indirecta. Pau i que duri. 

Solvay (química), Valeo (automoció), Autoliv (automoció), Inteva (automoció) i Covestro (química), són les darreres empreses amb ganes d'agafar el portant. Per cert, el tancament de la planta química Covestro -filial de Bayern- també afecta a l'empresa química Ercros (Flix, Tarragona). Covestro acomiada 120 persones, i indirectament a 200 catalans més d'Ercros. Per cert, ambdues plantes estan situades a la província de Tarragona, on la taxa d'atur és la més alta de Catalunya. I una altra dada significativa. Covestro es troba dins el terme municipal de Vila-seca (Tarragona). I és a Vila-seca i a Salou on s'ubicaria BCN World, en cas que Hard Rock -multinacional nord-americana de la restauració i lleure- obtingués el vist-i-plau del govern de la Generalitat de Catalunya, per tirar endavant la seva inversió de 2.600 milions d'euros. Veurem.

El cas és que Catalunya s'ha convertit en un país productor de serveis que contracta altres serveis, com la majoria d'economies avançades de l'economia global. El sector industrial català està quedant configurat per PIMES autòctones de tradició, que necessiten cada vegada més capitalització pel seu creixement amb la finalitat de poder exportar i, d'aquesta forma, competir en un mercat globalitzat on les empreses són cada cop més gegantines. I no s'haurien de desdenyar projectes empresarials seriosos del sector turisme, que ens proveeixin de turistes de poder adquisitiu alt o mig-alt. Un model turístic de qualitat hauria de ser un objectiu social i econòmic desitjable per a Catalunya. Simplement, perquè proporciona riquesa al país. 

No he llegit ni un trist post o article que desenvolupi alguna alternativa empresarial amb cara i ulls, amb l'objectiu de dinamitzar econòmicament la deprimida província de Tarragona. Les crítiques estan bé. Però molt millor, si són edificants. No obstant, tot el moviment opositor a BCN World està ancorat en una crítica sense alternativa per a la creació d'ocupació a les terres tarragonines. 

L'alternativa, potser, es esperar amb l'esperançança que alguna empresa multinacional relacionada amb noves tecnologies -amb voluntat d'arrelar-se i generar ocupació- vulgui una ubicació situada a prop del mar de la costa daurada. Perquè, així, els seus directius puguin inspirar-se millor, amb belles vistes, a la recerca de noves idees. Ves tu a saber. Tant de bo. 

Comparteix-ho

Sobre l'autor

imatge de felixtorras
Politòleg especialitzat en anàlisi política. Llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració. Llicenciat en dret. Màster en Anàlisi Política.
Segueix-me :

Altres entrades del autor