OCTUBRE 2022

  


Comença la tardor i, ja siguis de Castanyada, Halloween o altres celebracions, el mes d'octubre sempre ve carregat d'activitats i festes. Durant aquest mes, per una banda, es fa palès el record dels avantpassats familiars morts, amb les visites rituals al cementiri per honorar-los, i, per l’altra, també es fa real la creença segons la qual, aquests dies, els morts visiten els vius: és el moment de celebracions festives amb bruixes, esperits, fantasmes, ànimes en pena i altres éssers més terrorífics.

La gastronomia de Tots Sants, que procedeix d’antigues ofrenes funeràries, és rica i variada, i està basada en l’elaboració dels panellets —o mitgetes, com en diuen en terres lleidatanes— amb els productes de la temporada. Altres menges pròpies d’aquesta festa són les castanyes i els moniatos, que, acompanyats de moscatell, es mengen en les castanyades familiars i populars. En alguns indrets és costum que per Tots Sants els padrins obsequiïn els seus fillols amb una espècie de mona. 
La festa de Tots Sants fou instituïda al segle VII, quan el papa Bonifaci IV, en lloc de fer enderrocar el panteó romà, projectat per l’emperador Adrià i dedicat a les divinitats romanes, el consagrà a la mare de Déu i als màrtirs del cristianisme. Segles més tard, l’Església va instituir la pràctica de recordar tots els difunts, just l’endemà de Tots Sants. D’aquesta manera, s’adoptava un costum pagà, propi de molts pobles de l’antigor.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Comparteix la pàgina