Un lleidatà lidera investigacions europees sobre el canvi climàtic

SEGREcom
Publicat: 
18-02-2014
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un lleidatà lidera investigacions europees sobre el canvi climàtic

Un científic lleidatà, Damià Barceló, lidera un estudi europeu que s'iniciarà aquesta setmana sobre l'efecte de les sequeres i el canvi climàtic sobre els eistemes fluvials. Barceló, originari de Menàrguens i investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (Ideaea), serà al capdavant d'una investigació de cinc anys en què participaran centres i universitats d'una desena de països europeus, així com del Canadà i el Marroc.

El projecte, batejat com a Globaqua, servirà per determinar els efectes de diferents escenaris de sequera en els eistemes, una informació que servirà en el futur per prevenir i pal·liar els efectes d'aquests episodis sobre la biodiversitat i l'afectació a les activitats humanes. També participarà en aquest estudi el geògraf de la UdL Ramon Batalla.

L'experimentació es concentrarà a la conca de l'Ebre (incloses les conques lleidatanes), la de l'Evrotas, a Grècia; la del Sava, afluent del Danubi que travessa els Balcans; l'Adigio, a Itàlia; l'Anglian, al Regne Unit, i el Souss Massa, al Marroc, segons va indicar el CSIC. Barceló va apuntar que aquest estudi, amb un pressupost de 7,5 milions d'euros de la UE, amplia un treball anterior, denominat Scarce i centrat en els efectes de la sequera en rius de la península Ibèrica.

"Canvi global"

Barceló es va mostrar partidari de parlar de "canvi global" en lloc de canvi climàtic per les interaccions entre clima, biodiversitat i activitat humana. L'estudi abordarà la manera en la qual la vida als rius es veu afectada per la sequera davant de canvis de cabals, temperatura de l'aigua, nivells de contaminació i sedimentació en els cursos, entre altres factors.

Comparteix

També t'interessarà