Actualitat

El sector porcí preveu que els preus segueixin a l’alça aquest semestre

REDACCIÓN
17-02-2017
  • Una granja de porcs / Joan Gómez - Segre
    Peu de foto: 
    Una granja de porcs / Joan Gómez - Segre

El sector porcí català preveu una primera meitat d’aquest any amb preus per sobre de costos de producció, una situació molt diferent de la viscuda a començaments del 2016, segons va explicar ahir el responsable de porcí de JARC-COAG, Jaume Bernis.

D’aquesta manera, davant unes pèrdues patides pels productors a començaments del 2016 d’entre 20 i 22 euros per porc, ara s’ha arribat a uns guanys d’uns 6,6 euros per animal, sobretot, segons va explicar Bernis, per un preu del pinso baix, com va valorar Unió de Pagesos un mes enrere, i per l’augment de les exportacions sobretot a països com la Xina.


Les cotitzacions de l’any passat han permès al sector començar el 2017 amb guanys

En tot cas, per evitar situacions crítiques com les viscudes fa dos anys amb el veto rus a les exportacions europees, Bernis va manifestar que el sector ha de buscar nous mercats de països emergents com l’indi o el mexicà, que puguin garantir una sortida a l’excés de producció de porcí existent a Catalunya, que representa més del quaranta per cent de la producció estatal.

Segons dades de l’organització agrària, Espanya és el primer productor de porcí de la Unió Europea i el tercer a nivell mundial, amb quatre milions de tones de carn, de les quals el 43,1% correspon a Catalunya i el 20,4% a l’Aragó.

Les exportacions de porcí espanyoles van batre un nou rècord històric el 2016, arribant a dos milions de tones, un 12,5% més que el 2015. La major part d’aquestes vendes a l’exterior –el 72%– van destinats a països de la UE com França, Itàlia i Portugal i un 28% a tercers països, que és on s’ha disparat més la demanda, principalment la Xina –amb un augment del 134% el 2016 respecte a l’any anterior–, el Japó o Corea del Sud.

La raó és que el model integrat garanteix una renda fixa als grangers, mentre que si van per lliure estan molt més exposats als vaivens del mercat.

Per tot plegat, l’organització agrària demana en aquest sentit a l’administració que faciliti línies de finançament a les explotacions lliures perquè puguin subsistir si cauen els preus i també perquè puguin fer front a les inversions, com per exemple els que haurà de portar a terme el sector en matèria de medi ambient amb la reducció dels nitrats en la correcta gestió dels purins.

Demanen millor finançament per a les petites explotacions

El responsable de porcí de JARC-COAG va alertar que cada any queden menys explotacions ramaderes familiars, que representen al voltant del 20 per cent en comparació amb el 80 per cent que ja s’han passat al model de granges integrades (sigui a grans empreses del sector, el 60 per cent, o a través de cooperatives, el 20 per cent).

Comparteix

Altres notícies del dia