Actualitat

El Segrià es fixa com a meta reciclar el 75% dels residus per evitar que el cost es dispari

R. RAMÍREZ / M. M. B.
09-03-2017
  • El Segrià es fixa com a meta reciclar el 75% dels residus per evitar que el cost es dispari

El Segrià es fixa com a objectiu reciclar entre un 65% i un 75% de les escombraries a través de la recollida porta a porta, que el consell va presentar ahir als 23 municipis que l’aplicaran a partir de l’octubre. Aquests percentatges, que superen de molt el 21% de reciclatge actual en el conjunt de la comarca, evitarien que el cost de la gestió de residus i, en conseqüència, el rebut de les escombraries que paguen els veïns, es dispari en els propers anys a causa de l’augment del cànon per dipositar-la a l’abocador de Montoliu. Aquest gravamen establert per la UE pujarà de forma progressiva fins al 2020, quan passarà dels 19 euros per tona actuals a 50.

La presidenta del consell, Maria José Invernón, va apuntar que el cost de la recollida porta a porta pot significar un augment del 20% al 25% respecte als costos actuals, tenint en compte la recollida de residus voluminosos, de grans productors, de mercats setmanals i de les anomenads minideixalleries, recintes tancats de contenidors per als veïns que no puguin treure les escombraries a l’hora fixada. Va afegir que l’ens comarcal ultima l’estudi dels costos de la recollida a través d’illes de contenidors, l’alternativa a què s’han acollit tretze municipis de la comarca.

La resta de municipis de la comarca ja s’han afegit al conveni per delegar competències

Per la seua part, alcaldes que van assistir a la reunió van assenyalar que el cost per a cada municipi variarà en funció de factors a la seua pròpia elecció, com quantes minideixalleries decideixin instal·lar o quina serà la freqüència de la recollida. En aquest sentit, van apuntar que el seguiment mitjançant xips als cubells d’escombraries permetrà bonificar el rebut a qui més recicli i penalitzar qui no ho faci. Van destacar que l’estalvi en cànon d’abocador i el retorn econòmic per separar les escombraries pot compensar el cost del servei de la recollida, més alt que el de l’actual sistema de contenidors.

Notícies relacionades: 
Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta