Actualitat

Enrocats dins del Rectorat

s.espn/l.ribes
19-05-2016
  • Enrocats dins del Rectorat

L’okupació del Rectorat de la Universitat de Lleida continua de forma indefinida. La trentena de joves que dimarts es van tancar al despatx del rector després de la protesta de l’Assemblea de Lletres contra la presència policial per protegir les classes de la subdelegada del Govern, Inma Manso, a Comunicació Audiovisual, mantenen la seua posició de força. Ahir van bloquejar les portes d’accés al despatx, així com les entrades al Rectorat per la zona del pàrquing, però les seues accions no van afectar l’activitat acadèmica de la facultat. Asseguren que no se n’aniran fins que hi hagi garanties que no hi haurà represàlies ni per a ells ni per a la jove que va ser detinguda unes hores, que la universitat no exercirà d’acusació particular i que policies i vigilants de seguretat abandonin l’edifici. Durant el dia hi va haver diversos contactes entre els okupants i l’equip rectoral, però la negociació va acabar en fiasco. A última hora de la tarda, la UdL es va comprometre a no presentar denúncia, a treballar perquè no hi hagi conseqüències legals per als manifestants i a no aplicar accions acadèmiques en contra seu. A canvi, els va exigir el compromís de no impedir l’exercici docent i abandonar l’okupació. Els okupants van rebutjar aquesta proposta perquè consideren que la UdL no es compromet explícitament a retirar la policia de la facultat, una cosa que l’equip rectoral veu intrínseca si els joves no impedeixen fer classe a Manso.

Al matí, el rector, Roberto Fernández, ja els va instar “a deposar la seua actitud” i va reiterar que la universitat “té l’obligació de garantir el dret a fer classes i a rebre-les”. Va insistir que existeixen “mecanismes de diàleg i participació democràtica” i va instar els que “han ocupat el rectorat de forma violenta” a acceptar el diàleg per aquestes vies. A més, va subratllar que en aquest grup hi ha “alguns estudiants i d’altres que no ho són”.

Per la seua part, Inma Manso va indicar que des de fa deu anys fa classes “que res tenen a veure” amb la seua activitat política i va qualificar els fets de dimarts de “lamentables”. Veu “intolerants els que demanen drets per a les persones que són lluny i no respecten els de les que són a prop d’ells”, en relació amb el dret dels alumnes a rebre classe.

A la tarda, els okupants van improvisar una concentració en la qual van participar unes 70 persones que va derivar en una marxa al voltant del Rectorat, tallant el trànsit. Després van tornar a l’interior del despatx del rector, d’on no pensen moure’s, de moment.

Per la seua part, onze docents de la UdL van defensar que la llibertat de càtedra “ha de caracteritzar sempre l’activitat acadèmica, però sense necessitat de recórrer a la policia”.

El Consell de l’Estudiantat no recolza l’acció

El Consell de l’Estudiantat de Lletres es va desvincular dels “aldarulls”, va defensar la “llibertat de docència” i va rebutjar la presència policial a la facultat, així com la “conducta violenta d’una part dels manifestants”. Va reivindicar el “diàleg pacífic entre institució i estudiantat com a instrument per resoldre conflictes”. El consell general d’estudiants està en la mateixa línia, segons va afirmar un dels seus dirigents. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans dóna suport a la tancada al Rectorat.


Editorial: Un guió pactat


 

Comparteix

Altres notícies del dia