Actualitat

Exigeixen millorar l’antiboira d’Alguaire després de quatre dies de vols desviats a Reus i el Prat

h. maestro / r. ramrez
04-01-2017
  • Exigeixen millorar l’antiboira d’Alguaire després de quatre dies de vols desviats a Reus i el Prat

Quatre dies de vols desviats a Reus i el Prat a causa de la boira a l’aeroport d’Alguaire en menys de dos setmanes han revifat la reclamació de mesures per assegurar les operacions a l’hivern, l’època en què aquesta infraestructura registra la major part de la seua activitat. La Paeria i la Cambra de Comerç van insistir ahir a demanar un sistema antiboira de més prestacions, una cosa que el Govern ha rebutjat fins ara pel seu cost, de més de 7 milions. Tanmateix, tant l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, com el president de la Cambra, Joan Simó, creuen que és convenient perquè l’aeroport pugui créixer en volum d’operacions i aconseguir rendibilitat en el futur.

Ros va afirmar ahir que per tenir l’aeroport operatiu “el màxim de dies possibles és necessària aquesta inversió”, i va afegir que “seria important no centrar el seu ús només en el turisme d’hivern i ampliar-lo al transport de càrrega”. L’alcalde exposarà en la pròxima reunió de la taula estratègica aquesta reclamació, però no preveu portar-la al ple municipal. Sí que ho farà, en canvi, el grup del PP, a l’oposició. El portaveu popular, Joan Vilella, defensarà una moció que reclama “un sistema antiboira avançat”. “L’aeroport ha de ser operatiu i competitiu; altrament, potser és millor tancar-lo”, va afegir. Per la seua banda, Simó va afirmar que “existeixen inversions en infraestructures de Barcelona molt més cares i no s’hi posen tantes traves”, i va citar com a exemple les obres de la línia 9 del Metro de Barcelona. “Necessitem més que ningú millorar les comunicacions”, va subratllar.

Per contra, el president de la Diputació, Joan Reñé, creu que si la Generalitat hi invertís 7 milions, “hauria de destinar-los a promoció comercial” en lloc de millorar el sistema antiboira, ja que “no soluciona el problema al 100%”, i va recordar que “l’actual episodi de boira és excepcional”. L’alcalde d’Alguaire, Antoni Perea, va valorar que “la inversió és molt alta per als pocs vols actuals”. Per la seua part, la senadora d’ECP Sara Vilà va publicar a Twitter que “ja ningú creu que l’aeroport pugui ser rendible”.

A l’inaugurar l’aeroport, el gener del 2010, la Generalitat assumia ja que la boira densa a Alguaire podia impedir els vols “entre dos i tres dies a l’any” (en les dos últimes setmanes han estat quatre), fins i tot amb el sistema d’aterratge instrumental, però no ho va considerar un motiu de preocupació. En aquell moment, esperaven que l’activitat comercial es basés en vols regulars de companyies low cost durant tot l’any. Tanmateix, les dos que van estrenar l’aeroport, Ryanair i Vueling, acabarien cancel·lant les seues operacions a Lleida i, des d’aleshores, només hi va quedar el vol regular d’Air Nostrum entre Lleida i Palma. L’empresa, subsidiària d’Iberia, dedica a l’esquí de Lleida la seua revista del mes de gener. La Generalitat de Catalunya va apostar llavors pels turoperadors d’hivern, primer amb Neilson i després amb Arkia. Tanmateix, els dies de pitjor visibilitat per boira es concentren al desembre i al gener, de forma que penalitzen l’aeroport lleidatà just en els dies de més activitat. Les desviacions de vols per aquesta raó poden suposar el 10% dels prop de 33.000 viatgers que Alguaire rep a l’any.

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta

Estàs a favor de l'anomenat 'pin parental'?