Actualitat

La Paeria recupera el toc de queda als comerços al barri d'Universitat al veure més inseguretat

segre
17-01-2014
  • barri universitat
    Peu de foto: 
    La cruïlla dels carrers Ciutat de Fraga i Maragall.

Els establiments comercials dels carrers Maragall, Joan Baiget, Ciutat de Fraga, Doctor Combelles i adjacents, al barri d'Universitat, estan obligats a romandre tancats en horari nocturn, cada dia entre les 22.00 i les 7.00 hores fins a final d'any "per raons d'ordre públic". D'aquesta manera ho estableix un decret d'alcaldia que es va fer efectiu dimecres passat, que recupera una prohibició que ja va estar vigent el 2012, però no l'any passat.

En aquest període, la Paeria ha detectat, segons detalla el mateix decret, un augment "dels indicadors que reflecteixen de forma més palmària un clima d'inseguretat en una determinada zona". D'aquesta manera, les actuacions d'identificació de sospitosos, consum d'estupefaents, baralles en la via pública, habitatges o bars i els robatoris han passat de suposar un 52 per cent de les actuacions de policia de seguretat el 2012 a un 84 per cent durant els primers nou mesos de l'any passat. "Això indica clarament que la incidència en la població del fenomen inseguretat ciutadana ha hagut de ser marcadament més acusada l'any 2013 que el 2012", constata el decret. Les identificacions de sospitosos, concretament, han passat de 37 a 57 (+54%), i les detencions, de 29 a 32.

"Aquests fets poden suposar una pèrdua del clima de normalitat cívica", alerta el document. La tinent d'alcalde de Seguretat Sara Mestres va explicar que aquesta mesura s'implanta "per garantir el compliment dels horaris, perquè tenir comerços oberts fins tard sense limitacions provoca sorolls als carrers i baralles." A més, va destacar que el toc de queda es complementa amb un increment de la presència d'efectius policials.

"Ens sembla bé que es tornin a limitar els horaris. Hi ha mal ambient i inseguretat, encara que a l'hivern la cosa és més tranquil·la. L'altra vegada que ho van fer es va notar, encara que seria millor si s'apliqués també a bars i restaurants", va explicar el president de l'associació de veïns d'Universitat Robert Setó. L'anterior prohibició, que es va adoptar el gener del 2012, va arribar després de mobilitzacions veïnals per la degradació del barri. El grup municipal de CiU ja va reclamar l'octubre passat ampliar-la.

La Paeria també va implantar a l'estiu del 2011 una limitació horària nocturna per a les botigues del Centre Històric, que després va convertir en permanent i continua vigent. La llei catalana d'horaris preveu aquesta possibilitat quan es donen raons d'ordre públic.

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta