Actualitat

La Seu Vella es posa guapa

r. banyeres
20-10-2015
  • La Seu Vella es posa guapa

El pati del claustre de la Seu Vella canvia radicalment d'imatge. Ahir van arrencar la gairebé desena d'arbres que des de feia dècades decoraven aquest espai, amb la intenció de replantar-lo posteriorment amb vegetació més conforme amb la que es trobava en els claustres gòtics d'època medieval. Els responsables del Consorci del Turó de la Seu Vella van optar per iniciar els treballs ara perquè a la primavera estiguin acabats i els visitants puguin admirar el canvi en tota la seua esplendor, la qual cosa entre altres aspectes, es traduirà que col·locaran plantes de diverses espècies de manera que la seua floració es vagi combinant coincidint amb les diferents estacions de l'any. Destacaran rosers, ginesta o romaní, entre altres, així com diferents arbustos, que substituiran els arbres que hi havia fins ahir, entre els quals es trobaven un llorer, el tronc del qual ja estava esquerdat, un xiprer o una magnòlia, entre altres, alguns dels quals, al lloc des de fa quatre o cinc dècades, tenien també problemes a les arrels o estaven malalts.

De fet, un treball similar és el que s'està duent a terme al monestir de Poblet, sota la supervisió del consultor ambiental internacional Josep Maria Mallarach, que dijous passat va participar en la Trobada Científica del Turó de la Seu Vella i ja es va pronunciar en aquest sentit, igual que alguns experts. Això sí, els treballs que es van iniciar ahir a la Seu Vella no responen a un "consell" dels professionals de la Unesco que van acudir a les esmentades jornades, sinó que es tracta d'una decisió presa temps enrere pel Consorci per millorar el manteniment del claustre, tal com va explicar el director del Consorci, Pep Tort.

I és que segons va detallar ell mateix, es tracta d'un treball de manteniment necessari ja que actualment hi havia problemes de reg, per una part a causa de les ruptures ocasionals de canonades, algunes provocades per les arrels, però també perquè el sistema d'aspersió tenia inconvenients com la gran despesa d'aigua que suposava, així com el fet que ruixava diàriament les parets de la ja per si mateixa sensible pedra sorrenca amb la qual està construït el monument. També s'havien donat altres problemes, com quan el 2009 un fort torb va arrancar part d'un arbre, que al seu torn va caure a sobre d'una gàrgola i la va trencar.

Així mateix, Tort va explicar que paral·lelament a aquesta intervenció, quan sigui possible es plantaran nous arbres al Turó. El claustre va ser construït al segle XIV com el campanar, la façana gòtica dels Apòstols i les principals capelles de l'església.

 

millor perspectiva

La nova vegetació tindrà menys alçada i no taparà la vista de les arcades del monument

Comparteix

Altres notícies del dia