Actualitat

La taula de Benavarri continuarà 'fitxada' a Catalunya i Aragó

SEGREcom
01-11-2014
  • La taula de Benavarri continuarà 'fitxada' a Catalunya i Aragó

El polèmic fragment de retaule de Benavarri amb l'escena de La Resurrecció que dijous va canviar de propietari -de la Diputació de Lleida al Govern d'Aragó- figurava des de l'any 2009 com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) al catàleg de Patrimoni Cultural tant de Catalunya -posseïdora de l'obra- com d'Aragó, que aspirava a tenir-la. Ara que ho ha aconseguit, després de cinc anys de batalla judicial, la taula de Pere Garcia de Benavarri continuarà fitxada també a les dos comunitats.

Fonts de la conselleria de Cultura van explicar ahir a SEGRE que "al catàleg del Patrimoni català continuarà constant la taula de Benavarri com a BCIN, encara que informant que l'obra ja no segueix a Catalunya, i la Diputació General d'Aragó heretarà l'expedient de la peça". En aquest sentit, des de la direcció general de Patrimoni Cultural s'enviarà a la seua homòloga a Aragó l'expedient d'aquesta taula gòtica del segle XV perquè incorporin tota la informació sobre la peça als seus arxius patrimonials.

S'ha de recordar que Aragó va incloure la taula al catàleg del seu patrimoni artístic poc després que manifestés la seua intenció de reclamar el dret de retracte. El juliol del 2009, el consorci del Museu de Lleida -on la Diputació va dipositar l'obra- va presentar un recurs contra aquesta catalogació al Tribunal Superior de Justícia d'Aragó, que aquest va desestimar l'any passat.

Per la seua part, el Museu de Lleida va ultimar ahir la notificació oficial a la direcció general de Patrimoni de la Generalitat sobre tot el procés, informant que la Diputació de Lleida ha retirat el dipòsit d'aquesta obra d'art -que va formalitzar l'abril del 2009, encara que mai va poder exhibir-se al públic per la intervenció judicial- i que han donat de baixa aquesta peça en el registre de l'inventari de la pinacoteca lleidatana.

inventari del museu

El Museu de Lleida ha donat de baixa al registre del seu inventari d'obres la taula de Garcia de Benavarri

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta

Creus que davant de la malaltia de l'Alzheimer...