Actualitat

Periodistes alerten a Lleida sobre el retrocés de la llibertat de premsa

SEGREcom
05-05-2015
  • Periodistes alerten a Lleida sobre el retrocés de la llibertat de premsa

Diversos professionals del periodisme de mitjans de comunicació públics i privats van debatre ahir a Lleida sobre la llibertat de premsa en l'actualitat i van advertir sobre la pèrdua cada vegada major d'aquest dret ciutadà en el panorama internacional. El simposi, organitzat per la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya juntament amb la facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, va oferir un ampli debat sobre llibertat de premsa i ciutadania amb visions centrades tant en Catalunya com en el món.

El director executiu de SEGRE, Juan Cal, que va moderar una de les taules redones, va destacar que "Espanya figura al lloc 33 de l'últim rànquing mundial sobre llibertat de premsa, liderat habitualment pels països nòrdics europeus i que publica Reporters Sense Fronteres."

La presidenta d'aquesta organització entre els anys 2003 i 2011, la periodista María Dolores Masana, va recordar que "en eaquest any ja hi ha hagut al món 24 periodistes morts i 158 d'empresonats". En aquest sentit, Ricardo Gutiérrez, secretari general de la Federació Europea de Periodistes, va afirmar que "la situació va empitjorant, amb quatre periodistes morts a Europa el 2013, 11 l'any passat i 12 ja en aquest 2015".

Un altre dels debats intensos del simposi va criticar l'existència des de finals dels anys 80 dels blocs d'informació electoral en els mitjans públics, que el periodista de TV3 Carles Prats va qualificar de "caducs, anacrònics i fora del context actual europeu".

El lleidatà Lluís Caelles, de TV3, va exigir "lligar la llibertat d'expressió a la llibertat d'informació per respecte als ciutadans" i va criticar que "la precarietat laboral disminueix la llibertat i pluralitat informativa".

'blocs' electorals

L'obligatorietat dels 'blocs' d'informació electoral va rebre les crítiques dels professionals

Comparteix

Altres notícies del dia