Actualitat

Prevenció sobre rodes

SEGREcom
15-12-2016
  • Prevenció sobre rodes

Atansar la salut i la prevenció a tots els lleidatans, visquin on visquin. Amb aquest propòsit va nàixer fa dos anys el Bus de la Salut, un equipament mòbil finançat per la Diputació que ofereix controls mèdics per detectar malalties vasculars i renals a persones amb factors de risc (afectades d’hipertensió, colesterol, obesitat, tabaquisme, etc). Des de principis del 2015 i fins al novembre del 2016, el bus ha visitat un total de noranta localitats lleidatanes en les quals ha fet controls a 4.849 persones derivades pels serveis d’atenció primària.

El bus ha detectat en un 65% de les persones que han atès greix o plaques d’ateroma a les artèries, que suposen un risc a l’hora de desenvolupar una malaltia cardiovascular. Així ho va destacar ahir la doctora responsable del projecte, Àngels Betriu, que va afegir que les proves van dirigides a la població activa, amb una mitjana d’edat de 59 anys. "La resposta és molt bona, només un 10% dels cridats no vénen al bus, principalment per incompatibilitat amb l’horari laboral", va explicar. Quant a la detecció de greix a les artèries, els homes són el col·lectiu més afectat, amb un 75% davant el 57% de les dones. La detecció és clau per prevenir malalties cardiovasculars com els infarts. Segons les dades presentades ahir a la Diputació, a 53 dels pacients la placa els dificultava el pas de la sang per les venes (un 1% del total) i els van derivar als serveis de Neurologia de l’Arnau de Vilanova.

El bus també va detectar nou casos d’aneurisma a l’aorta, la qual cosa representa un risc de ruptura de l’artèria amb perill de mort imminent. Així mateix, el 24% dels pacients presentaven hipertensió; un 15%, malaltia renal; un 24%, possibilitats de desenvolupar diabetis; un 17%, colesterol elevat, i un 0,4%, alteració de la circulació cerebral.

Un projecte pioner en el qual treballen equips d’investigació

La directora de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB), Elvira Fernández, va destacar la rellevància del projecte del Bus de la Salut i va destacar que és pioner a Catalunya, a l’Estat i fins i tot a Europa. En aquest sentit, va assegurar que hi ha diversos grups d’investigació que treballen en el projecte i altres interessats a entrar-hi per poder desenvolupar investigacions concretes. Fernández també va destacar la important base de dades que s’està aconseguint amb les proves. "En els propers anys veurem reflectides aquestes dades en estudis que es publicaran en revistes científiques d’impacte i posicionaran Lleida dins la literatura mèdica rellevant", va afirmar.Per la seua part, el president de la Diputació, Joan Reñé, va parlar del Bus de la Salut com el "projecte emblemàtic" de l’ens provincial i va destacar que es tracta d’una bona eina en un territori molt extens amb baixa densitat de població. El bus compta amb un pressupost de 425.000 euros anuals, a part de l’equipament.

Comparteix

Altres notícies del dia