Actualitat

Primeres restes del call jueu

e. herrero
03-06-2015
  • Primeres restes del call jueu

Els arqueòlegs municipals han trobat els primers vestigis que poden considerar-se part de l'antic barri jueu de la Lleida medieval -la Cuirassa o call-, dins de l'excavació que s'està duent a terme a la zona compresa entre Cavallers, els antics blocs del Seminari i la part superior de la Costa del Jan. Les restes no són de gran importància, però són les primeres identificades dins de l'època històrica en la qual va existir aquest barri.

Ara per ara, ha aparegut el rastre d'un carrer empedrat que dataria entre els segles XIII i XIV i que va ser destruït per construccions del segle XVII, així com un edifici dedicat a l'artesania amb diversos dipòsits aïllats i impermeabilitzats per guardar algun producte, que també va ser utilitzat en aquesta època de la baixa edat mitjana. També hi ha una sitja d'època andalusina (segle X) i altres restes de cases posteriors, d'entre el XIV i el XVI-XVII. L'excavació es frenarà ara per dur a terme diversos tràmits administratius, però està previst que continuï encara un temps per veure si poden trobar-se restes de major significació històrica, una cosa que sembla poc probable.

Aquesta actuació forma part del projecte de recuperació de l'antic call, iniciat fa dos mesos, amb l'objectiu de recuperar aquesta zona de la ciutat, molt degradada, i preservar-ne alhora la memòria històrica. Està previst crear una gran zona enjardinada de 4.800 m² amb terrasses i talussos per salvar el fort desnivell existent, habilitar miradors cap a la ciutat, obrir el carrer Sant Cristòfol i instal·lar finalment l'ascensor de la Costa del Jan. En principi, les obres no impliquen noves construccions, per la qual cosa serà possible conservar totes les restes que s'hi trobin, encara que una altra cosa és que puguin deixar-se a la vista, ja que podrien degradar-se. El més habitual en aquests casos és tapar-les i senyalitzar-ne adequadament la presència.

recuperació

L'excavació és prèvia al projecte de recuperació d'aquest espai en el qual s'habilitaran jardins

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta