Actualitat

Un 30% de les denúncies per homofòbia a Catalunya el 2015 es van registrar a les comarques de Lleida

anna sez
03-02-2016
  • Un 30% de les denúncies per homofòbia a Catalunya el 2015 es van registrar a les comarques de Lleida

Més del 30% de les 115 denúncies per homofòbia en totes les seues variants que es van registrar l’any passat a Catalunya es van originar a les comarques de Lleida. “Tenint en compte que és on hi ha menys població, queda clar que tenim un poblema.” Sandra Castro és la presidenta de la nova associació Colors de Ponent, que ahir va reunir més d’un centenar de persones a la plaça de la Paeria contra l’assetjament escolar.

Sota el lema Transformem el món, l’associació reivindica una societat lliure del que denomina lgtbifòbia. Castro va recordar que el 2 d’octubre de 2014 el Parlament de Catalunya va aprovar una llei per tal de garantir els drets de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals, “però no s’ha desplegat”.

L’entitat, que qualifica de “veritable epidèmia social” el bullying, considera que una vegada constituït el nou Govern català “cal posar-se a treballar” per eradicar “de les aules i de tot arreu l’assetjament”.

Les més de trenta denúncies presentades a Lleida per lgtbifòbia posen de manifest “vexacions i agressions verbals i físiques”. Quan aquest comportament es produeix en un centre educatiu, tant la persona afectada com la família viuen un calvari perquè “les escoles, normalment, no admeten el problema i li resten importància”. Gairebé tots els afectats opten pel canvi de centre, però Sandra Castro subratlla que no és la solució. “En primer lloc, es necessiten més recursos per afrontar la situació, però també cal tenir en compte que un menor en ple procés de construcció de la seua identitat de gènere acaba interioritzant el rebuig i sentint-se diferent.”

L’associació Colors de Ponent va nàixer a mitjans de gener impulsada per una quinzena de persones. “I ara ja som vint-i-cinc.”

La concentració d’ahir, que va comptar amb el suport de regidors d’Esquerra Republicana i de la Crida-CUP de la Paeria, va ser el primer acte públic d’aquesta entitat amb la qual es pot contactar a través de les xarxes socials “mentre no tinguem pàgina web i fem la presentació oficial”. “Hem viscut diversos casos d’assetjament escolar que, lamentablement, sempre han respost al mateix patró: canvi de centre per part de la víctima, impunitat absoluta dels agressors i falta d’activació de mecanismes per part de l’administració.”

En el manifest llegit ahir a la plaça de la Paeria, representants de l’entitat Colors de Ponent van fer notar que en els últims temps han sortit a la llum casos “que han fet encendre totes les alarmes” sense que això hagi suposat que s’hagi activat “un pla d’actuació ferma i contundent”, en especial quan es tracta de persecució contra els menors d’edat.

El cas d’Alan “mostra el problema en tota la seua cruesa”

El record d’Alan, un transsexual de Rubí de només 17 anys que es va suïcidar en vigílies de Nadal per la persecució que patia, va ser present en l’acte d’ahir. “És un cas paradigmàtic que mostra en tota la seua cruesa la dura realitat” del col·lectiu LGBTI. “Les administracions públiques han de fer front a aquesta greu vulneració de drets fonamentals”, afirma l’entitat Colors de Ponent.

Comparteix

Altres notícies del dia