Actualitat

Una rebentada provoca una fuga d'aigua 'd'altura' al Segarra-Garrigues

h.c./agències
18-08-2014
  • Una rebentada provoca una fuga d'aigua 'd'altura' al Segarra-Garrigues

Una rebentada en una canonada del sistema de reg del Segarra-Garrigues va provocar aquest diumenge una espectacular fuga d'aigua que es va disparar a causa de la pressió fins a assolir uns quinze metres d'alçada, segons testimonis directes. La fuga es va registrar a la zona de connexió de la xarxa terciària del canal amb dos finques particulars, per la qual cosa l'afectació va ser lleu. La canonada s'ubica a la zona de Seró al costat de la carretera C-14 en direcció a Artesa de Segre. Bombers de Ponts van anar al lloc de l'incident.
Josep Maria Porta, responsable del regadiu en aquesta zona, va remarcar la poca incidència de la fuga d'aigua i va assenyalar que es va tallar el subministrament per evitar pèrdues i que durant el matí d'avui l'adjudicatària ASG repararà la rebentada. També va afirmar que aquest tipus d'incidents no és habitual, almenys en aquesta zona, que depèn de la col·lectivitat número tres del canal. En aquest àmbit els regants del Segarra-Garrigues tenen plantat bàsicament panís, encara que hi ha poca superfície transformada ara per ara.

Altres incidents

De fet, aquest mateix estiu es va registrar un incident de major calat en l'àrea regable. Concretament, entre el juny i el juliol es van produir dos ruptures en cinc dies d'una de les canonades d'impulsió del canal a Alfés que van deixar sense aigua uns quaranta regants del municipi. En altres àmbits, Pinyana va haver de portar a terme una intervenció d'urgència a l'altura d'Alfarràs per reparar un tram de 300 metres de canal que registrava fugues. També en aquest cas va caldre tallar l'aigua.

Lloguer de finques

D'altra banda, la Generalitat va reiterar que preveu arrendar 3.000 hectàrees de secà en l'àrea regable del canal per garantir la protecció de les aus estepàries. "Quan acabi l'obra, l'ideal seria anar a més de 2.500 hectàrees, prop de les 3.000 seria l'ideal", va dir el director general de Desenvolupament Rural del Govern, Jordi Sala. Tal com va avançar SEGRE, la conselleria gestiona ara unes 400 hectàrees a Bellmunt, Castelldans, Alfés, Plans de Sió, Belianes i Utxesa, i n'està buscant unes altres 400 per començar la pròxima temporada, a l'octubre, amb 800 hectàrees. Quant a les adhesions, Sala va dir que "ara hi ha moltes peticions; les zones amb més adhesions, en què hi ha més pressió perquè comencem, són aquelles en les quals hi ha més tradició de regadiu".

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta

L'obertura del turisme estranger al juliol et sembla...