Actualitat

Videovigilància disminuïda

j.mart
04-12-2015
  • Videovigilància disminuïda

Prop de la meitat de la quarantena de càmeres de videovigilància instal·lades a l’Eix Comercial i el Barri Antic no funcionen, segons la informació facilitada a aquest diari per diverses fonts de la Guàrdia Urbana. “Fa uns anys, podies controlar algú que anava des de Sant Antoni fins al final de Magdalena, a l’altre extrem de l’Eix, però ara és impossible”, va explicar un agent. A més de l’existència de zones fosques, hi ha un altre problema afegit que redueix l’efectivitat de les càmeres que sí que funcionen, que és que no pot modificar-se el seu angle de visió des del centre de control de la Guàrdia Urbana, una cosa que quan la instal·lació era plenament operativa sí que era possible.

La renovació d’aquests dispositius i la d’unes altres 11 càmeres de control de trànsit existents en diverses vies de la ciutat era prevista dins del contracte de la concessió dels semàfors amb càmera i els radars. El plec de condicions del concurs establia que als sis mesos de l’inici d’aquest s’havien de substituir dos càmeres de control de trànsit per dos amb la mateixa finalitat i unes altres dos de visió artificial, amb capacitat per a l’obtenció de dades de trànsit. Als dotze mesos, s’havia de repetir aquesta mateixa operació i cada sis mesos a partir del primer any estava prevista la substitució de dos càmeres de videovigilància per dos de trànsit i/o videovigilància i dos més de visió artificial. Tanmateix, gairebé dos anys després de l’entrada en vigor del contracte encara no s’ha renovat cap càmera i ni tan sols hi ha cap termini fixat per iniciar aquesta actuació.

Sobre això, una portaveu de la Paeria va assenyalar que “l’ajuntament i la concessionària estan treballant per oferir aquest dispositiu de seguretat tal com estableix el contracte”. Així mateix, va precisar que “encara que no totes les càmeres són operatives, la xarxa existent permet una cobertura suficient de les zones i, si queda algun punt, es reforça amb la presència d’agents”. Finalment, va recordar que Policia Local i Mossos intensificaran la seua vigilància durant la campanya nadalenca.

Per la seua part, fonts de la concessionària, l’UTE Mobilitat Lleida formada per les empreses Arnó i Sice, van confirmar l’existència de les converses, que van emmarcar dins d’una negociació sobre la interpretació global de les condicions del contracte (vegeu el desglossament).

Ajuntament i concessionària negocien clàusules del contracte

L’ajuntament i la concessionària dels radars fa mesos que negocien l’aplicació de diverses clàusules del contracte, després de considerar l’empresa que la Paeria va imposar una interpretació unilateral d’algunes. La principal diferència rau que l’ajuntament va decidir que solament imposaria multes de radar quan l’infractor supera els 65 quilòmetres per hora, elevant així el marge de tolerància habitual, que és de 55 per hora. Per això, hi ha menys multes i, per tant, menys ingressos per a la Paeria i per a la concessionària, que es queda una mica més del 30% del seu import. Fonts de l’empresa es van limitar a assenyalar ahir que el diàleg és fluid i van mostrar la seua confiança que hi haurà un acord. Així mateix, van subratllar que ja han cobert el gruix de les inversions amb el manteniment de tota la xarxa semafòrica i l’assumpció de la gestió d’aquestes multes amb personal propi, que la sinistralitat ha baixat i que la renovació de càmeres és una inversió relativament menor.

Comparteix

Altres notícies del dia