10 coses que has de saber sobre feminisme(s)

LLEIDACOM
Publicat: 
08-03-2018
Actualitzat: 22-03-2018 15:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • 10 coses que has de saber sobre feminisme(s)
  • El feminisme no és el mateix que el masclisme però a l'inrevès

Aquest tòpic està instal·lat en molts discursos i és necessari desmuntar-lo. El moviment feminista no va en contra dels homes, no defensa una superioritat del gènere femení per sobre del masculí. Mentre el masclisme considera inferiors les dones, el feminisme defensa la igualtat entre els dos sexes.

  • Els homes també necessiten el feminisme

El feminisme posa sobre la taula la necessitat d'alliberament d'una societat patriarcal i androcèntrica, és a dir, que posa l'home al centre de tot. Això té uns costos també per als mateixos homes, perquè la masculinitat hegemònica no deixa que altres formes d'entendre ser homes aflorin. Hi ha expertes, com Marina Subirats, que argumenten que aquesta opressió també cap als homes s'està traduint en suïcidis de joves, conductes de risc, consum de drogues, etc. La raó és que la idea social de "ser un home" els obliga a ser valents i agressius, a no mosrar les emocions, no només ser home sinó demostrar-ho. No encaixar amb aquest model, genera una frustració molts cops insuportable.

  • Els feminismes s'escriuren en plural

El feminisme i les feministes també pateixen estereotips. Lletges, amargades, malcarades, solteres i que odien els homes. Aquesta mena de caricatura -igual que el concepte feminazi- ha fet fortuna, però de feministes, igual que de feminismes, n'hi ha moltes. Els matisos conformen diferents visions d'una ideologia que té com a finalitat última la igualtat de drets entre homes i dones.

  • El llenguatge no sexista explica un món igualitari

Les polèmiques sobre la incorporació de femenins com "portavozas" han generat acudits a la par que debats. Tan important és reivindicar els dos gèneres a l'hora d'expressar-se? El feminisme defensa que sí. La llengua estructura el nostre pensament i explica la nostra visió del món. Si la paraula fa la cosa, quan no et pronuncien, no hi ets. Per això, des del moviment feminista es reivindica utilitzar els dos plurals quan es parla de col·lectius i no només el "masculí genèric". Però sobretot, es posen en valor les nombroses estratègies que hi ha per englobar en una mateixa paraula elles i ells. Alumnat, ciutadania, professorat són paraules que serveixen a l'economia del llenguatge i que són inclusives. És una qüestió de voluntat i pràctica. No utilitzar els articles si no calen i pronominalitzar algunes expressions ("qui utilitza un servei" en lloc de "els usuaris")poden ser solucions per evitar doblar paraules.

  • Tots els aspectes de la vida tenen una perspectiva de gènere

Des de l'urbanisme fins a l'economia, en tots els aspectes de la vida, de la societat, es pot tenir en compte la perspectiva de la meitat de la població. El feminisme reivindica que es consideri la realitat de les dones en lloc de valorar només la visió masculina a l'hora de planificar la mobilitat, estructurar una ciutat, promoure programes econòmics o definir la seguretat.

  • Calen els homes feministes

En un dia com el #8M són les dones les protagonistes. Però ells també tenen un paper important en la lluita feminista, que han d'entendre no com una pèrdua de privilegis sinó com la lògica lluita per una societat igualitària.

  • La cosificació no afecta d'igual forma a dones i homes

La cosificació de les dones, tractar-les com a objectes, és una pràctica habitual a la publicitat. Una lluita, la dels continguts als mitjans audiovisuals, que genera moltes polèmiques. Un dels arguments que a vegades s'esgrimeixen és que també es cosifica als homes. Però no significa el mateix un insult quan tens una posició de privilegi.

  • El feminisme no pretén que les dones siguin homes

El moviment feminista no nega la feminitat ni la masculinitat. Defensa la llibertat per construir cadascuna de les identitats de gènere de forma individual, sense estereotips ni rols imposats. Durant molts anys, els referents de dones en la política ha demostrat que el model de lideratge que s'imposa acaba sent el masculí. Thatcher o Merkel en són dos exemples. No han incomodat el poder perquè no han qüestionat l'estereotip imposat de lideratge. Però per avançar cap a una societat igualitària, cal construir-la reconeixent els millors valors dels uns i les altres. 

  • Les relacions sentimentals són un dels àmbits en què més regna el  masclisme

Les expertes en perspectiva de gènere alerten en els últims anys dels esquemes masclistes i desiguals que es reprodueixen en les relacions sentimentals del jovent. L'amor romàntic, la idea que la gelosia i el control de l'altre són sinònims de més estimació, conformen un tipus de relació subordinada. El canvi social que defensa el feminisme avança cap a unes relacions amoroses entre iguals, entre éssers humans.

  • El feminisme és el moviment social pacífic més important de la història

Les dones porten reivindicant drets des de fa segles. Es lemes han canviat, les formes han canviat, les demandes han canviat, però la causa continua viva i s'estén a nivell mundial. La bretxa salarial entre homes i dones, la conciliació laboral i familiar, el repartiment igualitari de les tasques de cura familiars i de la llar, la paritat en la representació política i empresarial, l'eliminació dels estereotips i dels rols de gènere, la coeducació, l'eliminació de totes les formes de violència masclista o el reconeixement de les feines no remunerades que fan les dones són algunes de les causes que avui en dia encara es reivindiquen a la nostra societat. El dret a vot, a treballar, a sindicar-se o a accedir a l'educació són drets que semblen assolits però que encara ara s'han de defensar en molts indrets del món.

Comparteix

També t'interessarà