10,6 MEUR per crear la 'comissaria virtual' dels Mossos

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
06-06-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • 10,6 MEUR per crear la 'comissaria virtual' dels Mossos
    Peu de foto: 
    Blanca Blay (ACN)

El Govern ha aprovat aquest dimarts destinar 10,65 milions d'euros al desenvolupament de la 'comissaria virtual' del cos de Mossos d'Esquadra que ha de permetre, entre altres, fer denúncies senzilles telemàtiques. La partida econòmica permetrà construir "el nucli" del nou sistema i modernitzar i adaptar les eines digitals del cos en l'àmbit judicial. Els primers tràmits que es podran fer seran denúncies per furts i autoritzacions de menors per viatjar a l'estranger, que representen el 25% del total de denúncies i atestats. Segons el Govern, el trasllat al món virtual de totes les gestions que assumirà la nova comissaria suposarà un gran estalvi econòmic, a més d'evitar desplaçaments.

En el cas de la Direcció General de la Policia, les hores del personal operatiu de les Oficines d'Atenció al Ciutadà (OAC) que ara es dediquen a la gestió de certs tràmits podran dedicar-se a altres tasques i col·laborar amb altres unitats operatives.

Prevenció, suport i orientació a la ciutadania

A banda de la possibilitat de posar denúncies, oferirà altres funcions, com accedir a informació actualitzada sobre consells de prevenció, alertes i notícies rellevants per a la seva seguretat. Això permetrà, segons el Govern, generar més "consciència" i una participació "activa" de la ciutadania.

En fases ja avançades d'implementació de la plataforma, es proporcionarà un canal de comunicació directa amb les autoritats competents per facilitar la resolució de consultes i dubtes relacionats amb la seguretat ciutadana. Així, els ciutadans podran rebre suport i orientació.

D'altra banda, el Govern ha aprovat també una partida d'un milió d'euros, que s'executarà en els propers dos anys, per implementar mecanismes per a l'intercanvi de les evidències digitals entre el Cos de Mossos d'Esquadra i els òrgans judicials.

També servirà per assolir l'anomenat atestat digital, l'intercanvi de documents associats i evidències digitals i la implementació de la signatura digital als sistemes d'informació de mossos.

Lluita contra el cibercrim

A banda d'apropar serveis a la ciutadania per mitjans electrònics, la nova comissaria també ha de servir per investigar els fets comesos a través de la xarxa en l'àmbit del cibercrim. A més, es controlarà i millorarà la qualitat de les dades així com la creació d'eines d'anàlisi per valorar els serveis oferts i eines d'intel·ligència artificial i de predicció.

Aquest dimarts, el Govern també ha aprovat el Pla General de Seguretat de Catalunya (PGSC). Entre les accions destacades del pla hi ha la creació d'una unitat operativa especialitzada en ciberseguretat i la intensificació de la col·laboració amb el CTTI i l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya. En aquest aspecte, també s'incorpora l'increment de les plantilles encarregades de la lluita contra la ciberdelinqüència o la creació de la Regió Policial Virtual fruit de l'aprovació del nou decret d'estructura de Mossos d'Esquadra.

El mercat il·legal de marihuana a Catalunya és una altra de les amenaces prioritàries. En aquest sentit, el pla preveu impulsar les proves pilot i adquisició de noves tecnologies associades a la teledetecció de les plantacions il·legals de marihuana.

Reserva del 40%

El Pla també inclou la reserva del 40% de places per a dones en les diferents convocatòries dels cossos operatius del Departament d'Interior i l'increment del 15% en la formació específica per a la prevenció i lluita contra els delictes d'odi i discriminació. Altres accions destacades del Pla són la incorporació de la formació del cos d'Agents Rurals a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, la creació d'una Taula Preventiva de l'Odi i la Discriminació o la publicació en el portal de dades obertes de totes les bases de dades anonimitzades de les enquestes de victimització. També s'intensificarà en un 30% la vigilància i la inspecció preventives d'activitats amb risc d'incendis forestals.

Comparteix

També t'interessarà