120 màquines llevaneu per garantir la mobilitat durant la temporada de fred

ACN
Publicat: 
23-11-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • 120 màquines llevaneu per garantir la mobilitat durant la temporada de fred
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori ha engegat el Pla de vialitat hivernal per facilitar la mobilitat durant l'època de fred i nevades en les carreteres que gestiona, amb 118 màquines llevaneu i 103 punts d'emmagatzematge de sal distribuïts arreu del país. Aquest Pla s'activa cada any, entre mitjans de novembre i mitjans d'abril, per garantir la comoditat, la fluïdesa i la seguretat, així com també per minimitzar el temps de restriccions o de tancament al trànsit de les vies que puguin quedar afectades. Els mitjans es distribueixen segons les característiques de cada àmbit territorial i de les incidències que es produeixen, a través de 33 centres de conservació i manteniment.

La xarxa de carreteres de la Generalitat té actualment 5.988 quilòmetres, la qual cosa representa més de la meitat de les que hi ha a Catalunya. En un dia, les màquines llevaneu poden recórrer fins a 52.000 quilòmetres per a dur a terme les diferents operacions. El programa de vialitat hivernal consta de dos tipus d'operacions: preventives, les quals consisteixen en l'estesa de sal per evitar que es formin plaques de gel o que agafi la neu, i la retirada de neu o de plaques de gel. La temporada passada, aquests equips van recórrer 560.483 quilòmetres entre operacions preventives i operacions curatives.

Les afectacions més rellevants que es van registrar a la xarxa viària de la Generalitat de Catalunya durant la campanya 2020-2021 van ser 23 operacions en carreteres tallades per neu, 225 més en vies on calia circular amb cadenes, unes altres vuit per risc d'allaus i tres més que havien quedat restringides per a vehicles pesants. Des del departament també es participa en els plans especials d'emergències, el NeuCat (per nevades) i l'AllauCat (per allaus), que s'activen davant d'episodis de fred i neu extraordinaris.

Comparteix

També t'interessarà