3a Jornada de l'INspiracy Lleida per impulsar vocacions científiques entre l'estudiantat de Ponent

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
09-03-2024
Actualitzat: 09-03-2024 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • 3a Jornada de l'INspiracy Lleida per impulsar vocacions científiques entre l'estudiantat de Ponent
  Peu de foto: 
  IRBLleida

L'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) presenta, per tercer any consecutiu, l'esdeveniment INspiracy Lleida, una jornada dedicada a difondre la recerca local i fomentar l'interès per la investigació entre els estudiants de primer de batxillerat de la demarcació de Ponent. Aquesta iniciativa, que es realitzarà el dimecres 13 de març a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida, estarà disponible tant en format presencial com en línia a través del canal de YouTube BCNspiracy.

La col·laboració amb l’Institut de Ciències de l’Educació de la UdL i la coordinació de l’equip de BCNspiracy, que organitza a Barcelona aquest esdeveniment des del 2018, destaquen la importància d'impulsar la passió per la ciència entre els estudiants de batxillerat.

La jornada començarà a les 9:30 hores amb la benvinguda de la vicerectora de Transferència del Coneixement de la UdL, Olga Martín Belloso, i la gerent de l’IRBLleida, Eva López Truco. A continuació, es desenvoluparan conferències divulgatives a càrrec del personal investigador de Lleida.

El finançament de l'esdeveniment és possible gràcies a la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) – Ministerio de Ciencia, Innovación e Universidades.

Programa:

9:45 – 10:30: Medicina i recerca punteres a Lleida

 • ‘Long COVID: la pandèmia persistente’ a càrrec de María Coronada García Hidalgo, grup de recerca Investigació translacional en medicina respiratòria de l’IRBLleida-Udl.
 • ‘Nuevas terapias para enfermedades del sistema nervioso’, a càrrec de Maria Fernández Rhodes, grup de recerca “+Pec Proteomics” de l’IRBLleida-UdL.
 • ‘Llevats i Nanocaixes: la màgia d’emmagatzemar ferro!’, a càrrec de Núria Pujol Carrión, grup de recerca Senyalització en llevats de l’IRBLleida-UdL.
 • ‘Les fruites es posen malaltes? Investiguem la podridura àcida en préssec., a càrrec de Júlia Borràs Bisa, grup de recerca “Post-collita”, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

10:30 – 11:15: Cardiologia del futur

 • ‘Curando corazones con código: técnicas computacionales contra enfermedades cardíacas’, a càrrec de Laureano Carpio – ProtoQSAR & UV.

11:45 – 12:50 Xerrades convidades

 • ‘Los detectives de palabras en la era de la IA’, a càrrec de Sheila Queralt, Laboratorio SQ-Lingüistas Forenses.
 • L’agricultura regenerativa, agricultura del futur, a càrrec d’Enric Sangrà Mòdol, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
 • Desinformación y sesgos: cómo las mentiras se aprovechan de tu cerebro para engañarte’, a càrrec de Marc Masip Altamiras.

La jornada INSpiracy obrirà les portes de la recerca en àmbits com la medicina, la neurociència i la biotecnologia.

Comparteix

També t'interessarà