6 consells per protegir la nostra vista de el sol

REDACCIÓ
01-07-2020
  • 6 consells per protegir la nostra vista de el sol

Quan arriba l'estiu, a més de gaudir del sol, hem de prendre consciència de la importància de protegir-nos dels efectes perjudicials d'aquesta. De la mateixa manera que fem servir cremes foto protectores per a la nostra pell, o fins i tot productes per evitar que es ressequi el nostre pèl, no sempre prestem la mateixa atenció als nostres ulls. Per aquest motiu des de Vithas International Medical Center ens fan una sèrie de recomanacions per tal de tenir cura dels nostres ulls. 

Segons estudis de l'American Academy of Ophthalmology, l'exposició a la llum solar brillant pot danyar els teixits de la superfície de l'ull, la còrnia i el lent cristal·lí i, per tant, incrementar el risc de desenvolupar determinades patologies oculars.

Està comprovat que l'exposició al sol prolongada pot produir mal als ulls si no es fa servir algun tipus de protecció ocular i afavoreix l'aparició de malalties oculars, com:

  • Pterígion
  • Cataractes
  • Degeneració macular
  • Tumors
  • Ulleres de sol

Davant de qualsevol exposició a la llum solar, la recomanació és l'ús d'ulleres de sol amb filtres adequats que impedeixin el pas del 95-100% de les radiacions ultraviolades, responsables d'aquestes lesions.

Dins dels tipus de radiació ultraviolada, la de tipus B, coneguda com a raigs UVB, és més perillosa per als ulls i la pell que la radiació de tipus A, els anomenats raigs UVA.

Recomanacions per cuidar la vista

No totes les ulleres de sol són adequades: s'han d'usar ulleres de sol amb vidres que bloquegin els raigs UV. La capacitat per bloquejar la llum UV d'uns vidres no depèn del color fosc de les lents ni del preu; la protecció només està garantida quan s'aconsegueix bloquejar el 100% dels raigs UVA i UVB. Les ulleres han de ser d'una mida suficient que cobreixi tota la zona dels ulls i l'ideal és aconseguir que els raigs solars no puguin penetrar pels costats.

Les lents de contacte no protegeixen. Encara que les lents de contacte portin protecció UV, no ofereixen suficient protecció. En aquests casos també és necessari utilitzar ulleres de sol.
Els barrets també ajuden. A més de les ulleres de sol, és convenient utilitzar gorres o barrets: els barrets d'ala ampla proporcionen la millor protecció per als ulls.
Cal no fiar-se dels núvols. La radiació ultraviolada pot travessar els núvols, de manera que els dies grisos o ennuvolats també és necessària la protecció. La recomanació és utilitzar sempre ulleres de sol a l'aire lliure, ja que el dany als ulls per la radiació pot ocórrer en qualsevol època de l'any.
No s'ha de mirar directament cap al sol. Mirar al sol sense protecció, fins i tot durant un eclipsi, pot provocar una retinopatia solar, la qual implicaria un dany a la retina causat per la radiació solar.
Extremar la precaució en les hores punta de sol. Per a això cal evitar l'exposició entre les 10 del matí i les 14 pm, moment en què els raigs solars UV són més forts.

Totes aquestes mesures s'han d'extremar quan es treballa a l'exterior, especialment a l'estiu, en activitats a l'aire lliure, d'alta muntanya o aquàtiques. La radiació ultraviolada es reflecteix en superfícies com l'aigua, la neu o la sorra, de manera que romandre a l'ombra no vol dir que estiguem lliures de l'exposició.

Els nens i les persones d'edat avançada són més sensibles al dany per les radiacions ultraviolades, pel que en aquests casos han d'extremar encara més totes aquestes precaucions i ser molt exigents amb les mesures de protecció solar.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta