⏯️ Acció Climàtica reconeix el malestar dels agricultors, però recorda que porten mesos treballant-hi

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
03-03-2023
Actualitzat: 03-03-2023 13:37
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Acció Climàtica reconeix el malestar dels agricultors, però recorda que porten mesos treballant-hi
    Peu de foto: 
    Anna Berga (ACN)

El Departament d'Acció Climàtica ha reconegut aquest divendres el malestar del sector agrícola per la plaga de conills que fa mesos que afecta i provoca danys a cultius de les comarques de Ponent. Després de la manifestació multitudinària que ha col·lapsat els carrers de Lleida i on també s'han viscut moments de tensió a les portes dels serveis territorials, el secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol, ha recordat que el Departament porta temps desplegant una sèrie d'accions per combatre una plaga que caldrà "abordar amb tota la seva dimensió". En aquest sentit, ha lamentat que des del Ministeri d'Agricultura, encara no vegin clara l'autorització d'una de les pràctiques més efectives com és la de l'ús de fosfur d'alumini en finques agrícoles.

Carmel Mòdol ha reconegut que les dimensions de la plaga de conills obligaran a adoptar mesures extraordinàries "més enllà de les que hi ha hagut fins ara". En aquest sentit, ha volgut llençar un missatge als pagesos que s'han manifestat de que l'Administració està al seu costat i que entenen el grau de tensió perquè estan afectats per una espècies que fa mal als conreus.

Per això, ha dit que treballaran en tots els àmbits tot i que ha puntualitzat que la demanda sobre l'ús del fosfur d'alumini no està a mans de la Generalitat sinó que ho ha d'autoritzar l'Estat, i a dia d'avui, ha afegit, "el ministeri això encara no ho veu". Mòdol també ha remarcat que la demanda de poder caçar a zones ZEPA és inviable perquè són uns espais protegits reglats per la normativa europea.

El director dels serveis territorials a Lleida, Ferran de Noguera, ha explicat que abans s'abatien entre 40.000 i 50.000 conills a l'any i que en les darrers dos anys aquesta xifra ha incrementat fins als 300.000 o 350.000 conills a l'any. De Noguera ha dit que és evident que aquestes captures no han estat suficients i que cal implementar noves mesures.

Jordà: "No ens podem permetre que hagin de plegar pagesos perquè els conills se'ls mengin els sembrats"

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha dit en relació a la manifestació de Lleida que el Departament no pot permetre que hagin de plegar pagesos perquè els conills se'ls mengin els sembrats. En aquest sentit, també ha recordat que a la taula del conill ja es va informar de totes les possibles línies d'ajut als afectats. Jordà ha remarcat que ho estan provant "absolutament tot" per frenar la plaga i ha lamentat que la burocràcia administrativa alenteixi l'arribada d'autoritzacions per implementar mesures.

La idea que té el Departament és reduir en més de 285.000 el nombre d'exemplars de conills en 74 vedats de caça de la zona declarada amb emergència cinegètica. A més a més, ha comentat que la prova que s'ha fet aquesta setmana amb xarxes per capturar conills a l'estany d'Ivars i Vila-sana ha funcionat i l'estendran a altres zones. "Hi som, hi serem i acabarem amb els conills", ha sentenciat Jordà.

Carmel Mòdol ha reconegut que les dimensions de la plaga de conills obligaran a adoptar mesures extraordinàries "més enllà de les que hi ha hagut fins ara". En aquest sentit, ha volgut llençar un missatge als pagesos que s'han manifestat de que l'Administració està al seu costat i que entenen el grau de tensió perquè estan afectats per una espècies que fa mal als conreus.

Per això, ha dit que treballaran en tots els àmbits tot i que ha puntualitzat que la demanda sobre l'ús del fosfur d'alumini no està a mans de la Generalitat sinó que ho ha d'autoritzar l'Estat, i a dia d'avui, ha afegit, "el ministeri això encara no ho veu". Mòdol també ha remarcat que la demanda de poder caçar a zones ZEPA és inviable perquè són uns espais protegits reglats per la normativa europea.

El director dels serveis territorials a Lleida, Ferran de Noguera, ha explicat que abans s'abatien entre 40.000 i 50.000 conills a l'any i que en les darrers dos anys aquesta xifra ha incrementat fins als 300.000 o 350.000 conills a l'any. De Noguera ha dit que és evident que aquestes captures no han estat suficients i que cal implementar noves mesures.

Comparteix

També t'interessarà