ACCIONA i Raimat Arts Festival tornen un milió litres d'aigua a la natura

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
21-02-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ACCIONA i Raimat Arts Festival tornen un milió litres d'aigua a la natura
    Peu de foto: 
    Rafael Gimena
  • ACCIONA i Raimat Arts Festival tornen un milió litres d'aigua a la natura
    Peu de foto: 
    Rafael Gimena

Després de la segona edició del Raimat Arts Festival (RAF) celebrada el passat octubre, el festival i ACCIONA han anunciat la devolució de l'aigua consumida a l'ecosistema local, marcant un precedent com el primer festival "water positive" del món. La quantitat de "aigua nova" retornada ascendeix al doble del consum original, compensant així la petjada hídrica generada durant l'esdeveniment.

Mitjançant la dessalinització de l'aigua de mar a la planta municipal d'ACCIONA a Xàbia (Alacant), s'ha produït una quantitat d'aigua equivalent a un milió de litres, enfront dels 536 m3 utilitzats durant el festival. Aquesta "aigua nova" es destinarà a zones amb dèficit hídric, contribuint a la regeneració del sòl i a la prevenció de la desertització.

L'alcaldessa de Xàbia, Rosa Cardona Vives, ha elogiat la iniciativa d'ACCIONA i del RAF, destacant la importància de la planta dessaladora com a recurs estratègic per al creixement de la localitat en èpoques de sequera. La Gerent de Transformació Digital i Economia Circular a ACCIONA Aigua, Paula Pérez Sánchez, ha subratllat l'obligació de buscar noves fonts d'aigua en el context actual de sequera.

La presidenta de la Fundació Comunitària Raimat Lleida, Elena de Carandini Raventós, ha destacat l'èxit de la iniciativa que ha permès que un esdeveniment cultural impacti de manera positiva sobre el medi natural, generant el doble d'aigua de la consumida. Un estudi detallat realitzat per Quiero, ACCIONA i Circular Carbon ha analitzat consums i residus del festival, amb la conclusió que aquest esdeveniment ha generat un impacte ambiental positiu.

L'estudi també ha destacat que la petjada de carboni va ser baixa en comparació amb altres esdeveniments, amb una compensació sobrada a través de reforestació a l'entorn del Castell de Raimat. La principal font d'impacte va ser els viatges dels assistents, amb la recomanació de futures edicions d'introduir serveis de transport compartit. Pel que fa al consum d'aliments, la preferència per productes locals i l'ús de materials reutilitzables van minimitzar els residus.

Comparteix

També t'interessarà