Acord per fomentar la recerca biomèdica i la figura del científic lleidatà

ACN
11-05-2021
  • El director de l'IRBLleida, Diego Arango i el president de la Fundació Joan Oró, Francesc Oró
    Peu de foto: 
    El director de l'IRBLleida, Diego Arango i el president de la Fundació Joan Oró, Francesc Oró
  • El director de l'IRBLleida, Diego Arango i el president de la Fundació Joan Oró, Francesc Oró

L'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i la Fundació Joan Oró han signat un acord de col·laboració per fomentar la recerca biomèdica i la figura del científic lleidatà Joan Oró. En el marc d'aquesta col·laboració, les dues entitats organitzaran conjuntament diferents activitats que culminaran en la commemoració l'any 2023 del centenari del naixement de l'investigador lleidatà. A més, fruit del conveni, el director de l'IRBLleida, Diego Arango, formarà part del patronat de la Fundació Joan Oró. L'acord l'han signat aquest dilluns Arango i el president de la fundació, Francesc Oró.

Joan Oró i Florensa va néixer el 26 d'octubre de 1923 al barri de la Bordeta, a Lleida. Es va llicenciar en Ciències Químiques a la Universitat de Barcelona el 1947, i l'any 1952 va emigrar als Estats Units on es va doctorar en bioquímica al Baylor College of Medicine de Houston l'any 1956. El 1955 va ingressar a la Universitat de Houston, i el 1963 en va ser nomenat catedràtic.

Una de les seves contribucions més importants d'Oró va ser el 1959, quan va aconseguir sintetitzar adenina, un component dels àcids nucleics, molècules transmissores de l'herència biològica a partir d'àcid cianhídric i amoníac en una solució aquosa. A partir del 1963, el científic lleidatà va col·laborar en diversos projectes d'investigació espacial de la NASA, com ara el projecte 'Apol·lo' per analitzar les roques i altres mostres de material de la Lluna, i el programa 'Viking' per desenvolupar un instrument per a l'anàlisi molecular de l'atmosfera i la matèria de la superfície del planeta Mart.

Joan Oró va tornar a Catalunya l'any 1980 per col·laborar en els nous plans de desenvolupament energètic i l'estudi de fonts alternatives d'energia. Va ser diputat de CiU per Lleida al Parlament (1980-1981) i assessor en temes científics del president de la Generalitat. Les condicions que el país li oferia no li permetien fer una recerca de qualitat i va tornar a Houston, fins a la seva jubilació, el 1994.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta