Acrobàcies aèries passades per aigua, colofó amb èxit de públic del Lleida Air Challenge
Cinc acolorits avions soviètics Iakovlev Iak-52 van posar ahir el colofó amb una autèntica dansa aèria a la cinquena edició del festival Lleida Air Challenge a l’aeroport d’Alguaire. Centenars d’espectadors van desafiar -paraigua en mà- la meteorologia inestable, amb pluja que es va intensificar just en el moment de les acrobàcies aèries, per disfrutar de les exhibicions dels diferents aparells que van volar sobre les pistes de l’aeroport, des d’avions de radiocontrol del Club del Segrià fins a les piruetes de la Patrulla Acrobàtica Jacob 52, les grans estrelles de la segona jornada de l’esdeveniment. Si dissabte les instal·lacions d’Alguaire van rebre prop de dos mil visitants, ahir al matí la xifra es va multiplicar, sobretot amb la presència de nombrós públic familiar.
El director de l’aeroport de Lleida-Alguaire, Antoni Serra, va destacar com a gran novetat d’aquesta edició la redistribució de l’espai per al públic, la qual cosa va comportar que la gent va poder atansar-se molt més als avions en marxa que en anys anteriors.
Això sí, el festival va dotar de més pes el vessant de fira del sector aeronàutic, amb estands variats, des d’acadèmies i escoles de pilotatge fins a empreses d’aerotaxis o de fotografia i cartografia aèria. Així ho va posar de manifest el secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font. “La voluntat d’Aeroports de la Generalitat és que, sense perdre els espectacles i exhibicions aèries, el Lleida Air Challenge sigui una fira cada dia més de caràcter professional; de fet, hem passat de vint a més de cinquanta expositors i la voluntat és que l’any que ve comptem amb un centenar”, va explicar Font.
També va valorar que una acadèmia de Lituània formarà pilots a partir de la tardor a Alguaire: “Generarà llocs de treball i demostra que l’aeroport és atractiu i es consolida com a referent al sud d’Europa per a la indústria i la formació.” Font va afirmar que “el futur és potenciar les activitats comercials lligades al turisme al Pirineu; l’àmbit de la formació [Vueling, Aeroclub de Sabadell, aviat l’empresa de Lituània] i el de la innovació com a laboratori de proves de la indústria aeronàutica, també de drons o potser demà fins i tot com a showroom per vendre avions o reciclar-los”.