Afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre i Ponent mantenen la marxa lenta de dimecres

L.G./ACN
12-08-2019
  • Afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre i Ponent mantenen la marxa lenta de dimecres
  • Agricultura paga 492.000 euros en ajuts als afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre, les Garrigues i el Segrià
  • Afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre i Ponent mantenen la marxa lenta de dimecres

Els agricultors afectats per l’incendi del mes de juny passat en municipis de la Ribera d’Ebre i Ponent continuaran en peu de guerra per reclamar a la Generalitat ajuts directes per assumir les pèrdues que el foc va causar a les seues explotacions. Així ho van assenyalar ahir després de protagonitzar el tercer tall de la carretera C-12 a Flix, en el qual van participar més de cent cinquanta persones i fins a disset tractors, sumant més manifestants que en les anteriors protestes. Una mobilització que, per al president de l’Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) de Lleida, Pere Roqué, demostra que els pagesos no pararan en les seues protestes fins que la conselleria d’Agricultura i la Generalitat atenguin les seues reclamacions i ofereixin ajuts directes per als afectats pel gran incendi.

D’aquesta forma, Roqué va assenyalar que no només mantenen la convocatòria per fer dimecres vinent una marxa lenta des de Lleida fins a Barcelona, on tenen previst arribar fins la seu dels serveis centrals del departament d’Agricultura, sinó que seguiran amb els talls de carretera. De fet, va dir que ja tenen el permís per tornar a tallar la C-12 a Flix diumenge vinent si no hi ha resposta per part de l’administració catalana.

La marxa lenta de dimecres sortirà de la gasolinera de Torrefarrera a partir de les 8.30 hores i els convocants han sol·licitat permís perquè hi participin fins a quaranta vehicles. Segons Roqué, confien que Agricultura rebi els representants dels afectats per negociar i poder frenar les protestes. “Necessitem ajuts directes, perquè hi ha pagesos que ho han perdut tot i quan es faci balanç a les cooperatives es notarà un descens de la producció”, va assenyalar Roqué.

Els afectats consideren insuficients les mesures anunciades fins ara per Agricultura, que només contempla subvencions per netejar els boscos i una línia de crèdit de cinc milions d’euros per als propietaris de les finques. El gran incendi del juny passat va calcinar unes 1.933 hectàrees i va afectar 190 propietaris de Ponent d’explotacions agràries de Maials, Llardecans, Bovera i la Granadella, segons l’última estimació de danys.

Alerta per risc d’incendi en els dos extrems de Catalunya

La Generalitat va alertar ahir de l’increment del risc d’incendi forestal a partir d’avui per l’entrada de vent pels dos extrems de Catalunya, encara que durant la jornada s’experimentarà una caiguda de les temperatures i l’arribada d’algunes precipitacions.

L’alerta d’Agricultura no afecta les comarques de Lleida, que es mantenen en el nivell 2 del Pla Alfa, i es concentra a les comarques de l’Alt Empordà, Baix Camp, Baix Ebre, Priorat i Ribera d’Ebre. Les pluges previstes per a les pròximes hores determinaran el perill de foc i les mesures de prevenció, que es confirmarà durant el matí d’avui. El Servei Meteorològic de Catalunya va emetre una alerta per pluges intenses en alguns punts i per vent. La temperatura màxima ahir a Ponent va ser de 34,7 graus a Seròs.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta