L'incendi forestal de la Ribera d'Ebre afecta unes 5.700 hectàrees

REDACCIÓ
28-06-2019
  • L'incendi forestal de la Ribera d'Ebre afecta unes 5.700 hectàrees
  • L'incendi forestal de la Ribera d'Ebre afecta unes 5.700 hectàrees
  • L'incendi forestal de la Ribera d'Ebre afecta unes 5.700 hectàrees

A hores d’ara, l’incendi forestal de la Ribera d’Ebre continua actiu, malgrat que els objectius marcats s’estan assolint satisfactòriament. Aquesta nit no ha augmentat significativament el perímetre de l’incendi. Segons el Cos d’Agents Rurals, ha cremat  provisionalment una superfície de 5.703,6 hectàrees. Entre elles 3.731,44 són de vegetació forestal, 1.937,17 agrícola i 34,99 de vegetació urbana. La situació del flanc esquerre, cap i primer terç del flanc dret és favorable. Els progressos aconseguits són importants, tot i que no el podem donar encara per estabilitzat. Encara hi ha una part important al nord del flanc dret en una situació precària.

Dispositiu operatiu en l’incendi

En aquests moments, el dispositiu d’extinció hi treballen 350 efectius amb unes 120 dotacions dels Bombers de la Generalitat, 270 efectius de l’UME i unitats BRIF. A banda, també comptem amb la col·laboració de les ADF de la zona i de guies de maquinària pesant de Castella la Manxa. I, ja des de primera hora, s’han començat a incorporar els mitjans aeris a les tasques d’extinció. 

Concretament, des de primeres hores del matí, el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha enviat 12 mitjans aeris per combatre l'incendi forestal declarat a Torre de l´Espanyol, a Tarragona. Per lluitar contra aquest incendi s'han enviat a la zona 2 avions amfibis Canadair de gran capacitat de descàrrega, 2 avions de càrrega en terra i 2 amfibis Fireboss, un helicòpter Kamov, dos BRIF amb els seus helicòpters de transport i extinció, i un avió de comunicacions. A hores d’ara, treballen 13 mitjans, entre ells 4 avions del Ministerio de Agricultura, Pesca i Alimentación i de les Comunitats de Castella - la Manxa i València. Ahir també van actuar unitats helitransportades de la Comunitat d’Aragó. També treballen 5 unitats del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), 3 d’elles de la Unitat d’Intervenció i Suport.  A Maials, han reforçat amb una unitat del SEM 24h, amb coordinació amb la RS de Lleida, han demanat obrir el Consultori municipal de Maials, i actualment està donant atenció sanitària continuada.

Fins ara, el SEM ha realitzat 9 atencions sanitàries, 2 de les quals han requerit trasllat a centres sanitaris (un d’ells Auxiliar d’Ofici Forestal). A banda, en el dispositiu també hi ha 35 efectius dels Mossos d’Esquadra, treballant en el control dels accessos i vies tallades i en l’acompanyament dels veïns desallotjats, efectius del Cos d’Agents Rurals, de Protecció Civil, de les Policies Locals i de la Creu Roja i voluntaris.

Aquest matí, s’ha mantingut una nova reunió de seguiment de l’incendi de la Ribera d’Ebre al Centre de Comandament ubicat a Vinebre amb comandaments i operatius actuants, el president de la Generalitat, Joaquim Torra, el conseller d’Interior, Miquel Buch i els alcaldes dels municipis afectats. Ens trobem en un dia excepcional de calor i amb una situació extremadament adversa i demanem la col·laboració de tota la ciutadania per evitar qualsevol risc que pugui derivar amb un altre incendi forestal.
 
Protecció Civil està en contacte i coordinació amb els Ajuntaments i manté la fase d’Emergències del Pla INFOCAT per l’incendi de la Ribera d’Ebre.

Evacuacions preventives

Pel que fa a les mesures de prevenció de la població, ahir ja es va aixecar el confinament de Bovera. Però no es descarta que en el proper pla d’acció, en funció de les represes que sorgeixin, es torni a implantar aquesta restricció. A més, es manté l’evacuació de tots els masos de l’interior del perímetre, però com que la situació és mínimament estable, es permetrà l’entrada de forma controlada amb l’ajuda de Mossos d’Esquadra d’aquelles persones que tinguin bestiar.

Segons Protecció Civil, actualment hi ha 52 persones evacuades de diferents masos i masies. 44 persones evacuades que es troben en el municipi de Flix, 19 han pernoctat al gimnàs de l’Escola Enric Grau i Fontserè i les altres per mitjans propis. També hi ha 4 persones evacuades a Bovera i 4 a la Palma d’Ebre.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que en els últims anys s'han incrementat la intolerància en la nostra societat?