Afrucat alerta que els costos de producció de la poma es disparen

REDACCIÓ
05-02-2022
  • Afrucat alerta que els costos de producció de la poma es disparen
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Miquel de Santiago)

Afrucat, Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, ha presentat avui un resum de l’estat de situació del mercat de la poma amb unes xifres que mostren que les sortides de central han començat a desaccelerar per tal de no vendre el producte sota cost a causa dels increments dels costos de producció i de l’estacament dels preus de mercat.

Manel Simon, director general d’Afrucat, ha valorat en un 41% l’increment total dels costos de producció de la poma (un 42% a camp i un 41% a central): “avui en dia a Espanya costa aproximadament 89 cèntims produir un quilo de pomes, mentre que fa tres anys en costava 63,2”. 

Aquestes xifres venen provocades sobretot per l’increment en la mà d’obra, en  les matèries primeres, en les darreres pujades del preus de la llum i també pels increments en les exigències d’innovació, de garanties sanitàries, de controls, de certificacions... que cada cop més reclama el mercat.

D’altra banda, a partir de les dades extretes del darrer Infolineal, que registra els preus de la fruita als punts de venda d’Espanya, s’ha detectat que des de l’any 2019 el preu de venda de la poma s’ha incrementat de mitjana en un 6%, lluny del 41% que han pujat els costos.

Segons Joan Serentill, president del Comitè de Llavor d’Afrucat,  “la conseqüència d’aquestes puges desiguals costos-preus, és la desacceleració que estem experimentant aquest mes de gener en el desestokatge de la poma que hi ha guardada a les càmeres catalanes”.

L’estock de poma Golden (la principal varietat) és similar a l’estock de la campanya 2019 en que també es va produir una campanya de plena producció a Europa, tot i això, el desestockatge se situa un 14% per darrera del que va haver-hi aquell any. 

A la vista de la situació, Afrucat creu que serà necessari que tots els agents de la cadena de valor siguin conscients d’aquesta pressió de preus que acabarà repercutint en els productors. “Si la capacitat negociadora de les centrals amb els responsables de la distribució no aconsegueix traslladar aquest missatge  podria ser necessària la intervenció del Govern espanyol per activar mecanismes que retornin la fluïdesa al mercat i incrementin el preu de venda de la poma. El que està clar és que ni nosaltres volem ni la llei ens permet vendre sota cost” conclou la presidenta, Montse Baró.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta