Aigua gratis en bars i restaurants?

SANTI COSTA DOMINGO
11-10-2018
  • Aigua gratis en bars i restaurants?
  • Aigua gratis en bars i restaurants?

Un simple gest com demanar un vas d’aigua de l’aixeta en un bar o restaurant s’ha convertit en una qüestió de debat entre els cambrers i restauradors de la província. El motiu és que l’Organització de Consumidors (OCU) va iniciar el setembre passat una campanya per demanar que “els establiments d’hostaleria ofereixin un recipient amb aigua de l’aixeta i vasos per al seu consum de manera gratuïta”, al·legant que és un bé bàsic, és més econòmic que l’aigua embotellada i és saludable. La iniciativa ja acumula més de 2.800 firmes, cosa que ha motivat la Federació d’Hostaleria de Lleida a consultar els associats sobre aquesta possibilitat i si ho consideren més “un detall o una obligació”. De moment l’opinió del sector és contundent, ja que el 76% de les persones que han votat ho consideren un detall, mentre que el 24% ho veuen com a una cosa obligatòria.

“No és un tema que ara mateix estigui a debat a Lleida ni que sigui determinant per al sector, però volíem conèixer l’opinió dels nostres associats sobre aquesta qüestió”, va explicar Ramón Solsona, gerent de la Federació d’Hostaleria. “Tret d’excepcions, no acostuma a ser un punt de conflicte i si algú demana un vas d’aigua, se li dóna.

Malgrat tot, Solsona no descarta “que en un futur les administracions ho imposin com una cosa obligatòria, ja que en alguns països ho és i no ens sorprendria que volguessin adoptar aquesta mesura aquí”, adverteix. En aquest sentit, la Generalitat va assegurar l’agost passat que no preveu promoure una norma que obligui a servir aigua de forma obligatòria en bars i restaurants després que Aigües de Barcelona i l’Associació de Restauració Sostenible proposessin servir aigua de l’aixeta filtrada de forma gratuïta. “No tenim previst fer una llei més enllà de poder legislar per poder garantir que l’aigua té una qualitat adequada per ser consumida”, va assegurar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

Tanmateix, els governs d’altres comunitats autònomes com Andalusia, les Balears i Navarra han impulsat iniciatives legislatives perquè sí que sigui obligatori. Pel que fa a l’opinió dels hotelers lleidatans, molts creuen que és similar a demanar utilitzar el lavabo de l’establiment sense consumir. “Per una vegada no passa res i no suposa cap problema servir-los un vas d’aigua si és per prendre’s una aspirina, però tampoc crec que fer-ho obligatori ens beneficiï perquè hi ha molt espavilat, a més que hi ha fonts públiques”, va assenyalar Maria Jesús, que regenta un restaurant al carrer Magdalena.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veus encertat confinar de nou Lleida i el Baix Segrià?