Així celebraran Lladorre i Endesa els 50 anys de la Central Hidràulica de Tavascan

REDACCIÓ
13-07-2021
  • Així celebraran Lladorre i Endesa els 50 anys de la Central Hidràulica de Tavascan
  • Així celebraran Lladorre i Endesa els 50 anys de la Central Hidràulica de Tavascan
  • Així celebraran Lladorre i Endesa els 50 anys de la Central Hidràulica de Tavascan
  • Així celebraran Lladorre i Endesa els 50 anys de la Central Hidràulica de Tavascan

L’Ajuntament de Lladorre i Endesa han presentat aquest matí els actes de celebració per a la commemoració del 50è aniversari de la inauguració de la Central Hidràulica de Tavascan, ubicada al poble de Tavascan, al municipi de Lladorre. Ho han fet estrenant, en primer lloc, el logo commemoratiu de l’efemèride, tota una declaració d’intencions de l’esperit d’aquesta celebració ja que posa de manifest la importància de l’activitat energètica a la història del municipi i, a més, ha estat elaborat al territori.

La programació d’activitats per commemorar el 50è aniversari de la instal·lació s’inicien avui i s’estendran al llarg de l’any fins a l’estiu de 2022. L’acte central tindrà lloc al mes de setembre, quan està previst realitzar una trobada a la mateixa central amb treballadors, ex-treballadors, veïns i veïnes del poble i representació institucional. En aquesta jornada s’inaugurarà, també, el nou espai divulgatiu a l’interior de la central, entre d’altres coses. Així mateix, en els següents mesos, s’organitzaran un seguit de trobades i activitats totes elles amb l’objectiu de promoure el turisme industrial i la seva riquesa, dels quals Tavascan en vol ser un referent, aprofitant aquest aniversari.

El tret de sortida realitzat avui s’ha fet coincidir amb la represa de visites a la central hidràulica, que suposen un complement de la visita al Centre d’Interpretació de l’Aigua de Tavascan on s’explica la història de la construcció del complex i es fa una aproximació als conceptes bàsics de la generació d’energia hidroelèctrica. Una de les novetats que oferirà el Centre enguany, es la projecció d’un nou documental divulgatiu al voltant d’aquesta temàtica. Posteriorment a les explicacions que es fan al Centre, es realitza una ruta per l’interior d’aquesta infraestructura hidroelèctrica que té una durada d’una hora i mitja i permet conèixer, en viu i en directe, com s’aprofita la mateixa força de l’aigua per generar energia lliure d’emissions.  

A més de la peculiaritat de trobar-se dins les entranyes de la muntanya, en una autèntica caverna, cal destacar que es tracta d’una central reversible, una de les primeres d’aquest tipus que hi va haver a l’estat espanyol. La represa de l’organització de visites guiades just abans de la campanya estival, és una bona notícia ja que amplia la ja de per sí rica i variada oferta turística i atractiu del territori.  Així, entre l’oferta turística de la zona amb diferents rutes i excursions, visites al nombrós patrimoni arquitectònic, etc. A l’hivern, la visita també es pot complementar amb les activitats de neu que ofereixen les pistes d’esquí del municipi. 

Atractiu turístic de zero emissions

Així mateix, avui s’ha posat en marxa el primer punt de recàrrega per a vehicles elèctrics del municipi, ubicat al centre de Tavascan, concretament al carrer Únic, molt proper a l’Oficina d’Informació Turística. Es tracta d’una infraestructura amb dues connexions, de manera que permet carregar simultàniament dos turismes. És un carregador semirràpid, de 22 KW, que a més a més és universals, és a dir, serveix per a qualsevol model de vehicle elèctric. L’ha instal·lat Endesa X amb la voluntat de continuar avançant amb el seu Pla d'expansió d'infraestructura de recàrrega d'accés públic i en una zona que considera estratègica per la gran afluència de visitants i excursionistes que acostumen a visitar-la.

De fet, aquest punt de recàrrega se suma a d’altres que Endesa té a municipis propers com són el de Llavorsí, Rialp o Tremp, entre d’altres. L’objectiu de la Companyia és que a tot arreu, i en aquest cas en especial, en un entorn natural i de gran bellesa com és el Pirineu Lleidatà, l’accessibilitat amb vehicle elèctric sigui una realitat.

Aquesta actuació forma part del Pla de desenvolupament d’infraestructures de recàrrega que Endesa X va presentar a final del 2018 i que, tot i la crisi sanitària sense precedents que s’està vivint, segueix treballant amb l’objectiu de mantenir el seu compromís amb la mobilitat elèctrica i per tal que els conductors que circulin per les principals vies de comunicació tinguin sempre un lloc on carregar el seu vehicle a una distància inferior a 100 quilòmetres. El Pla suposa, en total, la instal·lació de 8.500 punts d’aquest tipus fins al 2023, amb una inversió total de 65 milions d’euros.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Recuperaries la salutació amb dos petons?