⏯️ Així funcionen les proves d'antígens que pots comprar a les farmàcies

LLEIDACOM / Laura Gómez
Publicat: 
13-12-2021
Actualitzat: 11-01-2022 11:29
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • ⏯️ Així funcionen les proves d'antígens que pots comprar a les farmàcies
  Peu de foto: 
  Foto Miquel de Santiago
 • ⏯️ Així funcionen les proves d'antígens que pots comprar a les farmàcies
  Peu de foto: 
  Foto Miquel de Santiago
 • ⏯️ Així funcionen les proves d'antígens que pots comprar a les farmàcies
  Peu de foto: 
  Foto Miquel de Santiago

A Espanya, durant l'estiu va començar oficialment la venda de testos d'antígens sense recepta a les farmàcies. Ara, arran del creixement de contagis i ingressats a l'UCI, volem que sàpigues com funcionen els testo que pots aconseguir a la farmàcia en cas de tenir símptomes de Covid-19. A continuació t'expliquem tot el que has de saber sobre les proves d'automostra que detecten l'antigen del virus SARS-CoV2. El primer que has de saber és que aquests testos només detecten les proteïnes del virus i que estan dissenyats per fer-se els primers cinc dies després de presentar símptomes, haver estat en contacte amb una persona positiva o bé, com a mesura de prevenció de contagi en cas d'assistir a reunions, concerts i trobades.

Tot i que aquesta mesura surt després de més de quatre-cents dies des de l'inici de l'Estat d'Alarma, el govern espanyol ha decidit que de moment, només les farmàcies oferiran la venda dels testos. Encara no se sap si autoritzaran altres llocs com a supermercats, benzineres i botigues similars a vendre els testos d'antígens.

Al territori ponentí són moltes les botigues farmacèutiques on pots anar a comprar aquestes proves. Hem visitat una de les farmàcies més antigues de Lleida, la farmàcia Razquín, on ens han explicat com funcionen, quan es fan i quin preu tenen.

Cada caixa d'automostra inclou:

 • Hisop: L'hisop, que és la barreta que introduirem per una de les fosses del nas per agafar la mostra de fluid que s'analitzarà. En aquest cas, estem parlant d'una mostra nasal, ja que algunes permeten agafar mostra nasofaringe, és a dir, de nas i gola.
Foto Miquel de Santiago
 • Targeta: La targeta porta una "finestreta" per on es mostren els resultats de la prova amb dues línies; la línia 'C', que és de control i ens indica que la prova és correcta i sempre ha de sortir marcada perquè d'aquesta manera indica que el test s'ha realitzat bé. I la línia 'T', que es marcarà si el resultat és positiu. En cas de ser negatiu, la línia simplement no apareixerà. Les marques es mostren en posició horitzontal a la targeta i de color rosa.
Foto Miquel de Santiago
 • La solució buffer o solució tampó: És un líquid específic, encarregat de 'revelar' el resultat.
Foto Miquel de Santiago
 • Tub/goter: El tub de plàstic tou amb tap en forma de goter és on es remena l'hisop, prèviament introduït al nas, durant un minut. D'aquesta manera, la solució buffer s'impregna de la mostra.
 • Instruccions: Prospecte d'instruccions on expliquen, en diferents idiomes, com es fa el test.
Foto Miquel de Santiago

A continuació t'expliquem pas a pas com es realitza la prova. El primer que s'ha de fer és preparar-te per fer la prova, un bon rentat de mans és el millor començament, així com disposar d'un lloc net. La mateixa caixa porta tot el que necessites.

 • Pas 1: L'usuari ha de mocar-se perquè d'aquesta manera el teixit epitelial sortirà cap a fora i així a l'hisop pot agafar una mostra vàlida.
 • Pas 2: Abocar la solució buffer dintre del tub, el qual es posa a la ranura de la caixa, dissenyada per disposar del tub i fer la barreja amb comoditat.
 • Pas 3: S'ha d'introduir l'hisop fins que tota la part tova es trobi dintre de la fosa nasal. Un cop dintre, se li dona unes quantes voltes, d'igual manera de dintre cap a fora, sense treure'l totalment.
 • Pas 4: Un cop es té la mostra, l'hisop es posa dintre del tub amb la solució buffer, prèviament abocada dintre del tub. Es remena durant un minut fins que la solució mulli tota la punta de l'hisop, xafant-lo al mateix temps. Després d'aquest minut, el tub es tapa.
 • Pas 5: Has de posar tres gotes al forat identificat amb una 'S' que té la targeta. Esperar 15 minuts, un cop hagin passat, el resultat apareixerà.
Foto Miquel de Santiago
Foto Miquel de Santiago

L'efectivitat d'aquestes proves no són 100% fiables, ja que és una tècnica menys sensible que una PCR. La detecció de la infecció és més fiable si es fa dintre dels primers cinc dies que hagin aparegut els símptomes o que s'hagi estat en contacte estret amb una persona positiva en Coronavirus. Per altra banda, és important tenir present que les persones amb resultat negatiu han de seguir amb totes les mesures de prevenció, ja que el virus es pot contraure i transmetre en qualsevol moment.

En cas que necessitis ajuda, els mateixos farmacèutics t'ajudaran, explicant-te la prova, el seu funcionament i inclús te la poden fer.

Foto Miquel de Santiago

Pel que fa al preu, encara no està fixat un preu màxim per aquest tipus de prova, tot i que ara mateix oscil·la entre el 6 i els 10 euros. Això sí, a partir de quatre unitats, el preu baixa lleugerament per cada prova. En cas que el test surti positiu, l'usuari ha de trucar o anar al seu CAP de referència i informar dels resultats.

L'OCU anuncia un llistat de testos d'antígens autoritzats a Espanya, podeu consultar-lo aquí:

A continuació us deixem un llistat d'altres farmàcies on podeu comprar aquests testos: 

Farmàcia Razquin (Carrer Sant Martí, 39 - Lleida)

Farmàcia Garrós (Av. Prat de la Riba, 53 - Lleida)

Farmàcia Sala (Pç. Mercadal, 35 - Balaguer)

Farmàcies Isanta (Av. Pius XII, 7 i Av. Alcalde Porqueres, 76 - Lleida)

Farmàcia Purgimon (Carrer Sant Joan Bta. de la Salle, 52 - La Seu d'Urgell)

Farmàcia Ciutat Jardí (Av. Alcalde Rovira Roure, 87 - Lleida)

Farmàcia Solsona Fígols (Passeig de Ronda, 16 - Lleida)

Comparteix

També t'interessarà