Alba Piulats: “Cal fugir de les dietes miracle”

LLEIDACOM / Gerard Amigó
20-06-2018
  • Alba Piulats: “Cal fugir de les dietes miracle”

Arriba l’estiu i tots volem posar-nos a punt per anar a la platja i a la piscina, però quan comencem a treure’ns roba ens adonem que els excessos durant l’hivern han deixat petjada. Si sou d’aquests que us veieu amb un “quilet” de més, us interessarà la conversa que mantenim amb l’Alba Piulats, nutricionista de Trèvol Lleida.

  • Quina és la principal preocupació d’una persona quan visita el nutricionista?

Generalment quan una persona visita al nutricionista és perquè li sobren uns quilos de pes. Però cada cop ve més gent a la consulta per aprendre a menjar sa i evitar futurs problemes de salut.

  • Ara que comença l’estiu, està molt de moda el terme operació bikini. Com defineix un nutricionista la operació bikini?

Un bon nutricionista fuig del terme operació bikini, estem bastant en contra d'aquestes modes. Principalment, perquè són dietes que no tenen cap sentit i intenten enganxar a la gent amb la publicitat. Prometen resultats que a vegades no són els aconsellats en molt poc temps perquè posen en risc la salut.

  • Quina és la millor dieta per perdre pes?

No hi ha cap dieta que sigui la dieta estrella per perdre pes. La gent hauria de fugir de les dietes miracle, aquelles que ho prometen tot en poc temps. Que ningú cregui que prenent una càpsula podrà menjar de tot, que només menjant un aliment et trauràs 20 kg de sobre.... Quan la gent ve a la meva consulta, el primer que els dic és que no faran dieta, sinó que agafaran uns bons hàbits alimentaris per aconseguir els objectius que ens fixem: millorar alimentació, reduir pes... Aquests hàbits alimentaris seran el seu estil de vida. A més a més sempre els aconsello exercici físic, és molt important combinar les dues coses.

  • Dietes de perdre pes ràpid com la Duncan són perjudicials per la salut?

Si, ja que no tenen cap evidència científica, i en el cas de la dieta Duncan no té cap fonament.

  • I el ‘picar’ entre hores no és gaire aconsellable, oi?

Si entenem picar entre hores aliments com per exemple refrescos, cereals i pastissos industrials, evidentment que sí. Però si entre hores és menjar fruita fresca o fruits secs (naturals o torrats) no hi ha cap problema.

  • Hem sentit a dir molts cops que s’ha de menjar poc i sovint. Cinc menjades al dia és lo recomanat?

No, no és recomanat menjar cinc vegades al dia. I tampoc menjar poc i sovint. El que s'hauria de tenir clar és que hem de dur una dieta equilibrada, menjar de tots els aliments i que siguin els més saludables possibles. Si algun dia no es berena o no s'esmorza no passarà res.

  • Creus que pot arribar a ser una obsessió voler aprimar-nos en un període curt de temps?

Si, una obsessió i un fracàs absolut. No hi ha un període de dies per perdre , 10 kg, ... cada persona perd al seu ritme, cada cos és diferent i mai ens podem comparar amb ningú a l'hora de perdre pes.

  • Com podem saber si tenim sobrepès?

Visitant a un nutricionista. Fem les proves adequades per saber el % en greix, múscul i líquid i a partir d'aquí podem determinar si hi ha un excés de pes, per greix o és una persona amb molta retenció de líquids. Si utilitzem la fórmula d'índex de massa corporal (IMC), moltes vegades la gent obté resultats poc fiables.

  • Per acabar, quin consell els donaries als lectors que vulguin perdre pes?

Que no segueixin cap dieta que hagi fet cap famós, ni cap dieta anunciada a la televisió, que no prengui cap comprimit i que tampoc facin la dieta que li ha anat tan bé a la veïna. El millor és que vagin a la consulta d'un nutricionista col·legiat i es deixin ajudar. Ell els guiarà i els donarà pautes d’alimentació i intentarà que agafi nous hàbits saludables. I sobretot que combini l'ajuda del nutricionista amb l'exercici físic. A Lleida trobem centres on ens poden assessorar en els dos aspectes.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que és adequat que els nens i nenes facin activitats extraescolars aquest curs?