Alerta de la UdL per la falta d'investigadors joves

S.E.
Publicat: 
16-12-2020
Actualitzat: 16-12-2020 10:10
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Alerta de la UdL per la falta d'investigadors joves

El 51 per cent dels investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) té més de cinquanta anys i només un 25 per cent, menys de trenta-cinc, la qual cosa posa en risc el relleu generacional d’aquest col·lectiu. La vicerectora d’Investigació i Transferència, Olga Martín, va alertar que “si no canvien les circumstàncies, només podrem reemplaçar 83 de cada 100 investigadors que ara tenen entre 55 i 64 anys. Si no es pot corregir aquesta taxa, hi haurà activitats docents que no tindran continuïtat i altres que no podran abordar-se”.

Per “captar talent” a la UdL s’incorporen cada any uns seixanta predoctorals a través del programa propi (al gener en començaran divuit), de contractes associats a projectes de grups d’investigació o de convocatòries de la Generalitat o l’Estat. El 2020 s’han incorporat vuit investigadors joves amb programes postdoctorals finançats per aquestes administracions, línia que la UdL intenta promoure, i amb inversió pròpia s’ha guanyat tretze professors lectors i deu han promocionat professors agregats. La UdL apunta que la seua situació financera té “problemes estructurals” que dificulten augmentar el programa de captació de talent postdoctoral. El rector de la UdL, Jaume Puy, va subratllar que “les universitats que perduraran en el futur són les que fan investigació” i Martín va reclamar augmentar la inversió en aquest camp fins al 2% del PIB i que les empreses “innovin basant-se en la investigació de la seua universitat”.

La UdL compta amb 61 grups d’investigació consolidats i 681 investigadors, dels quals el 45% són dones (un 60% entre els menors de 35 anys). El 2019 van captar 12,47 milions per a investigació, el 70% de fons públics i la resta, de contractes i serveis amb empreses i institucions. El 58% dels recursos van ser per a la UdL, un 38% per a l’IRBLleida i la resta, per al Centre de Tecnologia Forestal. Les 16 càtedres empresa capten 300.000 euros anuals. Els investigadors van publicar 818 articles.

Comparteix

També t'interessarà