Alerten que hi ha trams de les muralles de la Seu Vella a punt de caure

REDACCIÓ
Publicat: 
19-05-2022
Actualitzat: 19-05-2022 8:55
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Alerten que hi ha trams de les muralles de la Seu Vella a punt de caure
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Miquel de Santiago)
  • Alerten que hi ha trams de les muralles de la Seu Vella a punt de caure
    Peu de foto: 
    Foto Grup Turó Seu Vella 2030

Els membres del recentment constituït Grup Turó Seu Vella 2030 es van reunir aquest dimecres amb Toni Postius, primer tinent d'alcalde de l’Ajuntament de Lleida, per advertir que cal una intervenció urgent al Turó de la Seu Vella, i molt especialment en el sistema de muralles, per evitar una major degradació del conjunt. Segons aquest col·lectiu, s’ha explicat al regidor d'Urbanisme que hi ha 4 o 5 trams de muralla molt malmeses “que poden anar caient en els propers mesos, la qual cosa és una llàstima perquè amb una petita intervenció de manteniment per part de la brigada municipal es podrien salvar de la ruïna”.

Els punts de la muralla en perill imminent d’esfondrada estan situats a la vessant nord del Turó, en el tram comprés des de la muralla de Sant Martí als pous de gel, i corresponen, entre altres, al Semibaluard Baix del Rei, el Baluard del Francès i el Baluard Punxegut.

Felip Vilardell, vicepresident dels Amics de la Seu Vella i redactor de l’informe sobre les  “Urgències” del Turó de la Seu Vella, ha afirmat que “l’estructura de muralles és l’element que fa que la Seu vella acabi essent un conjunt singular, i és alhora la clau de l’èxit de la candidatura de la Seu Vella a Patrimoni Mundial de la Unesco”.

Vilardell ha recordat també que l’edifici de la Catedral, la titularitat del qual és de la Conselleria de Cultura de la Generalitat, necessita intervencions urgents en la façana exterior interclaustres i contraforts exteriors al claustre, i en l’espai interior, concretament en la volta del cimbori —amb una xarxa provisional que porta més de 20 anys instal·lada—, en la volta de l’absis central i en la porta plateresca de Santa Maria l’Antiga, “que es troba en un procés de degradació de la pedra”, i en la Capella dels Montcada, pendent de restauració des de fa dècades. Segons Viladell, totes aquestes deficiències “resten credibilitat a la candidatura de la Seu Vella a Patrimoni Mundial de la Unesco”.

Joan Ramon Gonzàlez, president dels Amics de la Seu Vella, ha afirmat que, segons la Paeria, aquesta manca d’acció “és un problema de burocràcia”, ja que el fet de que el monument sigui un Bé Cultural d’Interès nacional “complica molt els tràmits i obstaculitza qualsevol actuació”. Gonzàlez, qui ha lamentat que no s’hagi pogut arribar a un conveni per fer un projecte conjunt de muralles entre Generalitat, Paeria i Diputació de Lleida (en teoria substituït per una subvenció directa de la Generalitat a la Paeria), confia no obstant en que l’Ajuntament “posi fil a l’agulla en l’actuació a les muralles i en tres anys es pugui fer alguna cosa, especialment per arranjar la caiguda de fa un any”. El president dels Amics de la Seu Vella també ha advocat perquè la Diputació de Lleida i l’Estat puguin formar part en el futur en un consorci conjunt.

Ramon Pujades, promotor del Grup Turó Seu Vella 2030, considera que “el Turó de la Seu Vella està gestionat per gent de bona voluntat però sense capacitat de gestió”. Aquesta “ineficàcia” ha provocat que l’espai s’hagi anat degradant força durant els darrers 15 anys. Pujades creu que l’estat actual del Turó palesa tres idees clau: “que hem perdut la dignitat per la cultura, ja que els ciutadans passem per aquests indrets totalment deixats i no diem res, indrets que es netegen i una setmana després ja tornen a estar totalment bruts; que hem deixat de banda la sostenibilitat, amb una fundació municipal, Paisatge de Lleida, totalment inoperant, i unes restes històriques romanes i medievals envaïdes per la brutícia; i la manca de qualitat, que denota una falta de coordinació entre els diferents serveis —Guàrdia Urbana, jardineria, serveis de neteja— de l’Ajuntament”. 

Amb el lema “Un turó Seu Vella amb visió 2030”, el nou grup ha nascut per reivindicar i treballar per dignificar aquest conjunt que constitueix un dels espais emblemàtics de la ciutat de Lleida. L’objectiu és aplegar esforços i crear sinèrgies entre tots els agents implicats —societat civil, institucions, món empresarial, sindicats, etc.— per “vetllar pel nostre Turó”.

El Grup Turó Seu Vella 2030 farà arribar tota questa documentació sobre les deficiències del Turó al president de la Generalitat de Catalunya, “bàsicament per agilitar l’arranjament de les muralles, paralitzades per la burocràcia” i també al Síndic de Greuges

Han participat també en la trobada Josep Àngel Corbella, arquitecte que va organitzar l'any 1989 l'exposició sobre les Muralles del Turó en la que ja es reivindicaven molts dels punts tractats avui, i Josep Ramon Guiu, advocat expert en Sostenibilitat, qui ha incidit en que la dignificació del Turó passa bàsicament per netejar els espais monumentals, fer actuacions urgents en els trams de muralla més malmesos i millorar la comunicació entre la Seu Vella i l’Eix Comercial

Comparteix

També t'interessarà