Alerten que un llamp pot estar "tres o quatres dies latent" i posteriorment causar un incendi

ACN
Publicat: 
17-06-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Alerten que un llamp pot estar "tres o quatres dies latent" i posteriorment causar un incendi
    Peu de foto: 
    Bombers de la Generalitat

Els Agents Rurals estan resseguint els 500 llamps que van caure aquest dimecres al Solsonès i que van causar dos dels grans incendis que està patint el país: el de Lladurs i el de Castellar de la Ribera. El cap de l'Àrea Bàsica del Solsonès, Jordi Carrasco, diu que han localitzat el llamp causant de l'incendi de Castellar i assegura que és molt important tenir-los controlats i fer-ne seguiment. "Un llamp pot estar tres o quatre dies latent i després sortir", relata. De fet, assegura que a l'estiu a la Catalunya Central un 36% dels incendis estan causats per llamps. Per això, les unitats d'Agents Rurals porten un equip de primera intervenció i, si la revifada és petita, poden "limitar l'abast del focus" i avisar els mitjans d'extinció.

Quan cau una tempesta de llamps, com va passar dimecres al Solsonès, el Servei Meteorològic de Catalunya "sap dir amb exactitud a on han caigut". Així ho explica el cap de l'Àrea Bàsica dels Agents Rurals al Solsonès, Jordi Carrasco, que detalla que "tenim les coordenades del llamp i les patrulles dels Rurals poden seguir els llocs on han caigut per descartar que hi hagi punts calents i puguin ser focus de més incendis".

De fet, Carrasco admet que "és probable" que dels llamps caiguts puguin sorgir focus secundaris: "Un llamp pot estar tres o quatre dies latent i després sortir". Per això, els Rurals porten un equip de primera intervenció amb extintors per poder actuar d'immediat si localitzen una revifada i evitar que el foc vagi a més.

Comparteix

També t'interessarà