⏯️ El foc del Solsonès es pot convertir en un molt gran incendi forestal

ACN
Publicat: 
16-06-2022
Actualitzat: 16-06-2022 13:17
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ El foc del Solsonès es pot convertir en un molt gran incendi forestal
    Peu de foto: 
    Foto Pol Solà - ACN

Els Bombers de la Generalitat es mostren preocupats per l'incendi forestal del Solsonès, iniciat a Castellar de la Ribera aquest dimecres a la tarda, perquè aquest dijous al matí ja ha cremat prop de 400 hectàrees, és el que té més potencial de superfície per cremar i això el pot convertir en un molt gran incendi forestal. Pel que fa als altres dos grans incendis, el de Corbera d'Ebre, amb unes 400 hectàrees de perímetre, creuen que el poden tenir delimitat aquest dijous al vespre, mentre que el d'Artesa de Segre (Noguera), amb unes 1.300 hectàrees afectades i 940 cremades, té un potencial de creixement fins a les 5.000 hectàrees, molt per sota de les 20.000 previstes aquest dimecres, després que s'hagi pogut estabilitzar el flanc dret.

El cap operatiu dels Bombers de la Generalitat, David Borrell, ha explicat que el gran objectiu fins les 10 de la nit d'aquest dijous és estabilitzar els focs de Corbera, que té un 80% del perímetre delimitat pels Bombers, i del Solsonès, i poder perimetrar el d'Artesa. Aquest últim té el flanc dret estabilitzat, però es deixarà cremar el flanc esquerre perquè crema en una zona de molt difícil accés. Això farà que en els propers dies pugui arribar a cremar unes 5.000 hectàrees com a màxim.⏯️ L'incendi de Baldomar ha cremat 550 hectàrees i els de Corbera d'Ebre i Castellar de la Ribera unes 300

Imatges aèries incendi de Baldomar (Bombers)


Actualment hi ha uns 400 bombers en total treballant en els tres incendis, amb 19 mitjans aeris i 120 vehicles, agents rurals i uns 200 efectius de la Unitat Militar d'Emergències als focs de la Noguera i el Solsonès. Aquest dimecres a la tarda es va activar el nivell de mobilització M2 dels Bombers, que permet fer anar a treballar tots els bombers necessaris encara que estiguin de descans. No és el nivell més extrem de mobilització, però permet tenir suficients efectius als tres grans incendis i també als parcs de bombers per tenir coberts els serveis ordinaris. De fet, els Bombers de la Generalitat ja han demanat ajuda als Bombers d'Andorra, per cobrir el parc de la Seu d'Urgell, als d'Aragó, per ajudar en petits incendis a Ponent i l'Ebre, i als de Barcelona per cobrir serveis a l'àrea metropolitana.

Aquest dimecres van caure uns 14.000 llamps a Catalunya a causa d'un front de tempesta seca, cosa que va causar diversos focs i fins i tot es podrien generar en les properes hores, que es consideren clau.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha agraït la feina als cossos d'emergències, a les ADF i a la pagesia, i ha demanat molta prudència a la ciutadania sobretot aquest dijous i divendres, quan es preveuen temperatures "extremes" tant de dia com de nit. De fet, ha dit que el país "no es pot permetre més incendis" simultàniament i ha demanat la màxima atenció a les ADF als seus territoris respectius per atacar els petits focs des d'un inici perquè segueixin sent "incendis anònims".

Elena ha explicat que a l'incendi d'Artesa es van evacuar una vintena de persones que van acabar a cases de familiars i amics i mig centenar d'infants d'una casa de colònies que han passat la nit en un poliesportiu.

A la seu central dels Bombers de la Generalitat, a Bellaterra, al costat de la UAB, s'ha instal·lat un centre de coordinació amb diverses carpes a l'exterior dels edificis. Els centres de comandament de cada incendi estan formats per furgonetes o unitats mòbils específiques per dissenyar la tàctica concreta per cada foc, però des de Cerdanyola del Vallès es decidiran les grans estratègies per decidir on, quan i com es distribueixen els efectius.

És una mesura pionera i que s'ha decidit per tal de poder coordinar millor tots els efectius a causa dels diversos grans incendis simultanis. Fins al lloc s'hi han desplaçat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el director general dels Bombers, Joan Delort, el cap dels Bombers, David Borrell, membres de la Unitat Militar d'Emergències (UME) i representants de les ADF, entre altres.

Elena ha participat en el Comitè Tècnic i en el Consell Assessor del Pla INFOCAT en el marc de l’emergència 2 del Pla INFOCAT, per analitzar la situació dels incendis actius i l’evolució prevista per a les properes hores.

El Consell Assessor, presidit pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comptat també amb la participació dels alcaldes d’Artesa de Segre, Castellar de la Ribera i Corbera d’Ebre, a més de delegats territorials del Govern de la Generalitat i de directors generals de les diferents unitats orgàniques incloses al Pla INFOCAT. Al Comitè Tècnic del Pla INFOCAT, presidit pel secretari general del Departament d’Interior, Oriol Amorós, ha comptat amb la participació dels diferents operatius que han fet una valoració de la situació i la situació prevista. Es preveuen convocatòries dels dos òrgans al llarg d'aquest dijous.

La Generalitat recorda que a menys de 500 metres dels terrenys forestals és prohibit encendre foc sigui quina sigui la seva finalitat. No està permès fer focs d'esbarjo, fer foc per a activitats relacionades amb l'apicultura, llençar objectes encesos, especialment burilles, abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l'inici d'un foc, llençar coets, globus, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc, la utilització de bufadors, radials o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals. 

El nivell 2 del Pla Alfa, a 27 comarques

El cos d’Agents Rurals ha activat avui el nivell 2 del Pla Alfa a 27 comarques de Catalunya per l’elevat perill d’incendi forestal, a causa de les altes temperatures i les baixes humitats. El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis, davant de situacions de perill d’incendi forestal. Aquestes situacions de perill d’incendis es graduen en una escala de quatre nivells operatius, de 0 a 3, per a cada comarca. L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives. La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el mapa del Pla Alfa en funció del mapa de perill de risc d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi d’aquest risc del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

El cos de Mossos d’Esquadra també participa en el dispositiu d’emergències regulant el trànsit per facilitar l’accés als equips d’emergència, així com col·laborant en el trasllat d’efectius dels Bombers fins als diferents punts d’extinció i en l’acompanyament  de maquinària pesada i agrícola fins a les zones on han de prestar els seus serveis.

Comparteix

També t'interessarà