Alguaire exposa els descobriments del jaciment arqueològic del monestir femení hospitaler més gran de Catalunya
El Santuari de la Mare de Déu del Merli d'Alguaire acull fins l'1 de desembre una exposició dedicada als descobriments arqueològics realitzats al jaciment del monestir hospitaler del municipi. Es tracta del monestir femení més gran de l’orde de Sant Joan de Jerusalem a la Catalunya medieval, un indret que ha estat objecte d'excavacions des de l'any 2016.
L'equip d'arqueòlegs de la Universitat de Barcelona (UB) ha dut a terme dues campanyes d’excavació anuals, treballant sobre una àrea de 4,6 hectàrees a la Serra del Convent, un emplaçament estratègic a la comarca del Segrià. Entre les troballes més significatives s'hi troba l'església conventual de 30 metres de llargada, d’estil romànic tardà i gòtic primerenc, així com diverses estructures constructives, ceràmiques i teixits. Destaca especialment la descoberta de la tomba d’una de les priores del monestir.
Segons Maria Soler, responsable del projecte arqueològic, aquest espai és "molt important" per comprendre el paper de les dones dins d'una ordre religiosa tradicionalment "militaritzada i patriarcal", ja que elles exercien poder sobre el territori. Les excavacions han revelat detalls fonamentals sobre l’organització de la comunitat femenina, amb la intenció de continuar descobrint-ne més zones en futures campanyes.
L'exposició, organitzada per l’Ajuntament d’Alguaire, no només mostra les troballes sinó que també té com a objectiu explicar el projecte de museïtzació del jaciment, tal com ha subratllat el regidor de Cultura i Urbanisme, Jaume Farreny. El consistori vol preservar i destacar el valor patrimonial del monestir i ja treballa per obtenir subvencions que permetin avançar en aquest projecte.
L’exposició, sota el títol "Monestir d'Alguaire", estarà oberta al públic els dissabtes i diumenges, de les 11:00 a les 13:30 i de les 17:00 a les 19:30 hores.
Les excavacions formen part del projecte més ampli “Paisatges espirituals”, que estudia la religiositat femenina a l'Edat Mitjana en els regnes peninsulars, i han estat el resultat de la col·laboració entre la UB i l’Ajuntament d’Alguaire. El jaciment conserva part de la muralla medieval que al segle XII va passar a mans cristianes, amb la fundació del monestir femení el segle XIII, que va perdurar fins al segle XVII.