Alimentació i autisme: com es relacionen?

REDACCIÓ / Pau Vilaró
Publicat: 
09-04-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • Alimentació i autisme: com es relacionen?
  Peu de foto: 
  Blog HLA

Els vincles entre les dietes especialitzades i les millores en el comportament són objecte d'estudi intens


Dins de la neurologia, la recerca assenyala l'impacte de l'alimentació en el maneig de l'autisme. Com ens indiquen els experts d'HLA, estudis recents revelen una relació estreta entre certes dietes especialitzades i millores significatives en les conductes de les persones amb autisme. Aquesta connexió ha captat l'atenció de professionals de la salut, així com de les famílies que busquen solucions eficaces per millorar la qualitat de vida dels individus amb aquesta condició.

Per una persona amb autisme, l'alimentació no és només una qüestió de preferència, sinó un desafiament influït per alteracions sensorials úniques. Les persones amb autisme poden trobar dificultats relacionades amb els sentits en l'experiència alimentària, presentant preferències molt marcades i rebuig a certs aliments basat en els següents factors:

 1. Vista: El color o la textura dels aliments poden generar rebuig.
 2. Oïda: Els sorolls produïts en mastegar poden resultar incòmodes.
 3. Olfacte: Algunes olors poden ser molt intensos i desagradables.
 4. Gust: Les preferències o aversió a certs sabors poden ser molt pronunciades.
 5. Tacte: La textura dels aliments pot resultar incòmoda al tacte o en la boca.

Això pot portar a una hiperselectivitat alimentària, amb una restricció en la varietat d'aliments consumits, amb possibles implicacions nutricionals. Però, abordar aquesta hiperselectivitat és clau per a garantir una dieta equilibrada.

 Obesitat: com li fem front?
Peu de foto: 
Vithas

Com gestionar l'alimentació en persones amb autisme:

 1. Respectar les preferències individuals: És crucial respectar les preferències alimentàries individuals per evitar generar frustració.
 2. Oferir opcions variades: L'oferta d'una varietat d'aliments pot assegurar una ingesta equilibrada de nutrients.
 3. Fomentar l'exploració: Encoratjar gradualment a explorar nous aliments pot ajudar a ampliar el repertori nutricional.
 4. Crear un entorn favorable: Un ambient tranquil pot millorar l'experiència durant els menjars, especialment amb aliments nous.

Els nutricionistes poden ser aliats essencials en aquesta tasca, oferint orientació específica i idees que podrien ser més ben tolerades per les persones amb autisme.

Recordem que cada individu és únic i, per tant, requereix un enfocament personalitzat per assegurar una nutrició adequada i respectuosa amb les seves necessitats i preferències.

Comparteix

També t'interessarà