Obesitat: com li fem front?

REDACCIÓ / Pau Vilaró
Publicat: 
26-03-2024
Actualitzat: 26-03-2024 18:13
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  •  Obesitat: com li fem front?
    Peu de foto: 
    Vithas

L'obesitat emergeix com un problema cada vegada més prevalent i rellevant que impacta principalment en la nostra salut i benestar. Aquesta qüestió requereix una abordatge decidit i contundent. Malgrat l'abundant divulgació existent, la magnitud d'aquest problema continua en augment a nivell social, afectant també els més petits.

És imprescindible no subestimar l'obesitat ja que, amb el temps, es tradueix en conseqüències negatives per a la salut en tots els aspectes, fins i tot reduint l'esperança de vida.

Els hàbits juguen un paper crucial en aquest fenomen. El ritme frenètic de la vida moderna sovint ens condueix cap a hàbits alimentaris inadequats, abandonant la tradició de menjar en família i deixant de banda la dieta mediterrània, considerada com la més saludable per a tractar l'obesitat.

L'obesitat no només implica problemes de mobilitat i articulars al llarg de la vida, sinó que també s'associa gradualment amb altres patologies com ara la hipertensió, la diabetis o l'apnea del son, entre altres, tenint un impacte negatiu significatiu en la salut global dels individus afectats.

Les unitats d'obesitat

Els experts de Vithas ens expliquen en què consisteixen aquestes unitats per fer front l'obesitat, integrada per professionals en nutrició, psicologia, medicina interna i cirurgia. Aquest equip de professionals avalua cada cas de manera exhaustiva i ofereix una intervenció completa, personalitzada i segura per a cada pacient, especialment aquells amb múltiples complicacions.

En l'abordatge de l'obesitat, hi ha diverses etapes a considerar. Les modificacions en l'alimentació, especialment una dieta mediterrània, constitueixen el primer pas. Dieta i exercici són claus. Un endocrinòleg descarta altres malalties com l'hipertiroïdisme que podrien justificar l'obesitat.

Actualment, s'estan desenvolupant diversos tractaments farmacològics nous que ofereixen resultats prometedors. Tot i així, en certs casos, aquests tractaments resulten insuficients i els pacients acaben recorrent a la cirurgia.

La cirurgia

La cirurgia s'aborda en casos d'índexs de massa corporal molt elevats, com en el cas d'obesitat de grau 2 o 3, on altres tractaments no són efectius a llarg termini. Dins d'aquest àmbit, es contemplen tècniques endoscòpiques com els balons intragàstrics i les mànigues gàstriques, a més de procediments més invasius com el bypass gàstric.

En totes aquestes intervencions, la unitat d'obesitat proporciona un seguiment continu durant els primers dos anys, des de la fase inicial de la dieta fins als ajustaments postoperatoris i la suplementació vitamínica.

El resultat a llarg termini d'aquests tractaments està directament relacionat amb el seguiment continu que es dona als pacients. En cas de retornar a hàbits de vida poc saludables, és possible una recuperació de pes, tot i que en general la majoria dels pacients mantenen una pèrdua de pes significativa a llarg termini, especialment amb procediments com el bypass gàstric.

Comparteix

També t'interessarà