Almatret ultima els detalls de les activitats al Centre d’Interpretació de l’Energia

REDACCIÓ
25-05-2021
 • Almatret ultima els detalls de les activitats al Centre d’Interpretació de l’Energia
  Peu de foto: 
  Foto Equip de Desenvolupament Organitzacional de la Universitat de Lleida
 • Almatret ultima els detalls de les activitats al Centre d’Interpretació de l’Energia
  Peu de foto: 
  Foto Equip de Desenvolupament Organitzacional de la Universitat de Lleida
 • Almatret ultima els detalls de les activitats al Centre d’Interpretació de l’Energia

Aquesta setmana finalitzen les proves pilot per dissenyar les activitats al Centre d’Interpretació de l’Energia amb la visita de l’Institut de Torrefarrera. La previsió és que l’equipament, part del projecte Almia, entri en funcionament durant el darrer trimestre de 2021.

L’Ajuntament d’Almatret continua treballant en el projecte Almia amb l’objectiu de convertir la població en referència de l’experimentació i divulgació en matèria d’energies renovables, combinant ecoturisme i aprenentatge. Part d’aquest projecte és la construcció del Centre d’Interpretació de l’Energia, situat a les antigues Escoles de la població i que compta amb un pressupost d’uns 350.000 Euros, gairebé completament cobert per dues subvencions del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) i del FEDER.

Al llarg del mes de maig diversos grups han visitat Almatret dins la prova pilot per avaluar i dissenyar les visites i activitats del futur Centre d’Interpretació de l’Energia. Els visitants han realitzat tallers sobre producció, transport, emmagatzematge i ús responsable de l'energia. A més, han pogut completar la ruta que inclou visites als camps d’aerogeneradors, un hort solar fotovoltaic i el coneixement dels experiments europeus Hybuild i Innova. Totes les activitats han estat dissenyades pel grup de recerca GREA i EDO-UdL i les visites van a càrrec de personal de l’Ajuntament d’Almatret i de monitors i monitores que procedeixen del Grau en Enginyeria de l’Energia i Sostenibilitat de la UdL. Fins la moment, s’ha rebut la visita d’alumnes de l’Institut de Seròs i de professorat de diversos instituts catalans. Les proves pilot es tancaran aquest 25 i 26 de maig amb la visita de l’Institut Joan Solà de Torrefarrera. Almatret ja ha rebut diverses peticions de centres educatius d’arreu de Catalunya per poder repetir l’experiència.

La previsió és que el Centre d’Interpretació de l’Energia entri en funcionament a finals de 2021. A partir de llavors es podrà visitar de manera regular i s’oferirà un programa estable d’activitats relacionades amb la divulgació de les energies renovables. Al Centre es podrà veure la relació d’Almatret amb les energies, tenint en compte la seva situació prop de la central d'Ascó i del pantà de Riba-roja, el seu passat lligat a les mines de carbó; així com la situació actual amb tres parcs eòlics i dos centrals d’emmagatzematge d’energia termosolar a la població dins un projecte europeu que es duu a terme amb la Universitat de Lleida. El Centre d’Interpretació de les Energies dedicarà també un espai al consum energètic responsable i les energies renovables. 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?