Amplien la protecció del cel nocturn en sis municipis de la Noguera i el Jussà

E. FARNELL
17-03-2020
  • Amplien la protecció del cel nocturn en sis municipis de la Noguera i el Jussà

El departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha ampliat l’àrea de protecció contra la contaminació lluminosa a l’àrea d’influència de l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAM), a Sant Esteve de la Sarga. Aquesta ampliació preveu limitar la contaminació lluminosa i preservar la foscor del cel nocturn als municipis de Tremp, Castelló de Farfanya, Cubells, Montgai, la Sentiu de Sió i Tiurana, on l’enllumenat estarà subjecte a restriccions quant a potència, horari i orientació cap al cel.

Aquests municipis de les comarques del Jussà i la Noguera s’afegiran als setze on ja es van establir mesures similars fa més de sis anys, en el marc del procés per obtenir la declaració de destinació turística Starlight.

Convocatòria d’ajuts de 350.000 euros aquest 2020 per a projectes sostenibles, eficients i d’estalvi

El decret, que va ser publicat ahir al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), estableix com a punt de referència l’observatori del Montsec i estén l’àrea de protecció al seu voltant dels 1.565 quilòmetres quadrats actuals fins a un total 2.012 quilòmetres.

Paral·lelament, el DOGC va publicar també ahir el decret per ampliar la zona de màxima protecció davant la contaminació lluminosa, amb cinc municipis a la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Les localitats que entren a formar part del nivell més alt de protecció són Sort, Espot i la Guingueta d’Àneu al Sobirà, la Torre de Capdella al Jussà i la Vall de Boí a l’Alta Ribagorça. Territori preveu en els propers dies obrir una convocatòria de subvencions de 350.000 euros per millorar l’enllumenat públic dels sis municipis de la Noguera i Jussà.

Des del 2006 aquesta línia d’ajuts ha suposat una inversió de 632.000 euros en totes dos comarques, dels quals 259.049 euros han estat per als municipis inclosos a les zones de màxima protecció.

Amb aquestes actuacions d’adequació es preveu la reducció de la mitjana de la potència elèctrica de les instal·lacions del 60%, un estalvi del consum d’energia del 64% i una reducció de gasos amb efecte d’hivernacle equivalent a 157 tones de CO2 a l’any.

El Montsec ha estat reconegut com un espai amb excepcionals condicions d’observació astronòmica, per les condicions meteorològiques i la baixa contaminació lluminosa. El març del 2013 el Montsec va aconseguir el segell Destinació Starlight al tenir unes condicions òptimes per a l’observació del cel nocturn.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next