Ana Troncoso: "La salut cardiovascular comença al supermercat"

REDACCIÓ
24-04-2018
 • Ana Troncoso: "La salut cardiovascular comença al supermercat"
  Peu de foto: 
  Dra. Ana Troncoso

Les crides a vigilar amb l'oli de palma que consumim i que està present a una gran quantitat de productes que trobem a les botigues ens ha portat a mirar molt més les etiquetes dels aliments de la nostra cistella de la compra. Però, a banda de les conseqüències per al medi ambient que comporta la producció massiva d'oli de palma, com a greix, no és el més perjudicial per a la salut de les nostres artèries i el nostre cor. Això és el que assegura la cardiologa Ana Troncoso, de Vithas Lleida, que insisteix en la necessitat d'eliminar de la nostra dieta els productes que contenen els anomenats greixos TRANS. I és que equilibrar els nivells del colesterol bo i dolent és més difícil si ingerim molts productes processats. Per això, aquesta cardiologa recorda que en l'alimentació està la base per prevenir al màxim infarts o ictus. La salut comença al super i hem volgut que ens expliqui en detall què hem de tenir en compte a l'hora de menjar per a mantenir les nostres artèries lliures de greix.

 • Què són els greixos TRANS?

Els greixos TRANS són un tipus de greixos que es formen quan l'oli líquid es transforma en un greix sòlid afegint hidrògens. Aquest procés es diu hidrogenació i serveix per incrementar el temps de vida útil dels aliments.

 • Com actuen al nostre organisme i com és que comporten un risc per la nostra salut cardiovascular?

Els greixos parcialment hidrogenats, o greixos TRANS, provoquen un increment del colesterol dolent (LDL) i una reducció del colesterol bo (HDL) fins i tot al prendre'n una quantitat reduïda.

 • Actualment, amb l'oferta alimentària que existeix, es pot aconseguir no ingerir greixos TRANS per prevenir els riscos que comporta?

Aconseguir no ingerir greixos TRANS és fàcil, només cal tenir la precaució de mirar les etiquetes dels aliments processats i si veiem que a l'apartat de greixos hi ha una elevada quantitat de greixos saturats, eliminar aquell aliment de la nostra dieta.

 • Quin tipus d'aliments són els més perillosos?

Els greixos TRANS estan aguaitant a aliments que ni tan sols ens podem imaginar, però per tenir una pauta general, els aliments processats, la bolleria industrial, les margarines molt dures, galetes i productes de bolleria, crispetes de microones, pastisseria industrial, caramels, snacks salats i dolços, gelats, plats precuinats, salses i bona part dels productes englobats a la família del fast-food.

 • Què haurien de fer les autoritats sanitàries per a que la població consumidora pugués detectar els tipus de greixos que conté cada aliment?

Cal exigir un bon etiquetat. No s'hauria de permetre que els greixos TRANS es camuflin a l'apartat de greixos vegetals i, per una altra banda, s'hauria de col·locar en lloc ben visible la composoció dels aliments. En alguns països com els Estats Units, on l'obesitat i les malalties cardiovasculars són una epidèmia, se'ls exigeix als fabricants de productes elaborats que els greixos TRANS estiguin marcades amb tinta fluorescent.

 • Però també hi ha greixos "bons", on els podem trobar?

A les nostres terres tenim molts greixos "bons". El millor és a l'oli d'oliva, però també són saludables els dels fruits secs, els del peix blau o el del pernil salat.

 • Després venen les conseqüències, quina influència té la dieta en el risc de patir un ictus i un infart?

Es calcula que la ingesta diària de cinc grams de greixos TRANS és suficient per augmentar un 25% el risc de malalties cardiovasculars. Segons un estudi publicat a la revista The New England Journal of Medicine, el consum continuat de greixos TRANS provoca un increment del nivell de colesterol dolent i una disminució del colesterol bo, la qual cosa afavoreix l'aterosclerosi (estrenyiment de les artèries que dificulta el pas de la sang). Per això, resulta perilós per a la salut del cor i les artèries de tot l'organisme, perquè provoca infarts de miocardi o infarts cerebrals.

 • Creu que les tendències alimentàries actualment augmenten aquests riscos?

I tant! Per la tendència cada vegada més alta al consum de menjar ràpid, fast food o de menjar preparat. Per la comoditat i per la falta de temps de les persones que treballen i que veuen molt més fàcil comprar plats fets que cuinar-los a casa i portar-los a la feina.

 • A la dieta infantil, som suficientement conscients de tot això?

Per suposat que no. Les mares han canviat el pa amb oli o el pa amb xococata o l'entrepà de tota la vida pels brioxos industrials, malalimentant als infants i afavorint la tendència a l'ús de menjar ràpid.

La prevenció de es malalties cardiovasculars comença a la infància. Ensenyant els infants a alimentar-se bé, tindrem persones adultes que s'alimenten bé.

 • Pot haver un punt de no retorn en el nostre abús de greixos TRANS? O sempre estem a temps de prevenir riscos cardiovasculars?

Sempre es poden millorar les coses. A les persones malaltes que han patit un infart, cal insistir que han de vigilar la seva alimentació. A la gent que, afortunadament, no ha patit malaltia cardiovascular i sap que té el nivell de colesterol elevat, cal tractar-lo i fer una dieta adequada.

A les persones sanes, cal mantenir-les sanes ensenyant-los a seguir una alimentació saludable.

 • Hi ha algun símptoma que ens pugui indicar si tenim el nostre colesterol bo i dolent desequilibrat?

Desgraciadament no hi ha cap símptoma clínic que ens alerti sobre els nostres nivells de colesterol. Això s'aconsegueix amb una simple analítica de sang. Com que és una cosa tan simple i poc agressiva, a partir d'una edat, i si tenim antecedents a la nostra família d'hipercolesterolèmia, hem d'estar alerta per posar-hi solució quant abans millor.

 • Quina és a primera cosa i més bàsica que hauríem de fer?

Com hem comentat, veure la nostra forma de menjar, ja que això ens indicarà si els nivells de lípids dolents són elevats. També, saber si a la nostra família hi ha persones amb el colesterol alt i, per últim, fer-nos una analítica, que ens dirà de forma objectiva els nivells en els quals ens movem, per tal de poder posar-hi solució en cas que el colesterol sigui massa alt.

 • Com es pot aconseguir un equilibri sense parar bojos?

La saut comença al súper o a mercat. Hem d'aprendre a comprar, acostumar-nos a comprar productes frescos i cuinar-los a casa, amb oli conegut, mirar les etiquetes dels aliments processats que comprem i si veiem que el contingut de greixos saturats és elevat, descartar-los. Hem de procurar consumir poques galetes, margarines, brioxeria industrial, patates gregides i tots els productes que hem estat comentant.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta