Consells per reduir el colesterol alt i protegir la salut cardiovascular

REDACCIÓ
Publicat: 
09-07-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • Consells per reduir el colesterol alt i protegir la salut cardiovascular
  Peu de foto: 
  Imatge d'arxiu ©Pixabay

El colesterol és un tipus de greix essencial per al nostre cos que exerceix funcions tan importants com la formació de membranes cel·lulars i la síntesi d'hormones. Es troba en tot l'organisme i és transportat per la sang. No obstant això, tenir el colesterol alt pot provocar problemes de salut, ens ho expliquen els experts del Grup Hospitalari HLA.

És important tenir en compte que existeixen dos tipus principals de colesterol: el colesterol LDL, comunament conegut com a "colesterol dolent", i el colesterol HDL, o "colesterol bo". L'LDL transporta el colesterol als teixits, mentre que l'HDL ajuda a eliminar l'excés de colesterol de les cèl·lules.

Què passa si tinc el colesterol alt?

Quan tenim el colesterol alt, habitualment ens referim al tipus LDL. Tenir aquest tipus de colesterol alt pot ser perillós per a la salut cardiovascular.

Quan hi ha un excés del tipus LDL a la sang, aquest tendeix a acumular-se a les artèries, formant plaques. Aquestes plaques poden estrènyer les artèries i augmentar el risc d' obstrucció. Aquest fenomen pot conduir a patologies com la malaltia coronària, els accidents cerebrovasculars o la insuficiència arterial perifèrica.

Com pot afectar-me el colesterol a curt i llarg termini?
Peu de foto: 
Imatge d'arxiu (Pixabay)

Consells per controlar els nivells de colesterol

Si tenim el colesterol alt, és fonamental tractar de reduir-lo. Per aconseguir-ho, són clau la pràctica d'exercici físic regular i evitar hàbits tòxics, com el consum d'alcohol o tabac. La dieta cobra gran protagonisme en aquest context. Alguns aliments clau per controlar-lo a través de l'alimentació són els següents:

 • Fruites i verdures: aquests aliments són hidratants i rics en fibra i antioxidants.
 • Cereals integrals: el pa integral, l'arròs integral i la pasta integral són una excel·lent font de fibra.
 • Llegums: per exemple, les llenties i els cigrons contenen proteïnes vegetals i fibra.
 • Fruits secs: les nous i les ametlles són riques en greixos saludables i antioxidants.
 • Peix blau: el salmó, la cavalla i les sardines són peixos amb elevat contingut en àcids grassos omega-3. Aquests poden ajudar a augmentar els nivells de colesterol HDL i reduir els de colesterol LDL.
 • Oli d'oliva: l'oli d' oliva verge és ric en àcids grassos monoinsaturats. Igual que en el cas del peix blau, aquests àcids grassos augmenten els nivells de colesterol HDL i redueixen els de colesterol LDL.

És fonamental recordar que cada persona és única i que les necessitats nutricionals poden variar. Per tant, és important consultar amb un especialista i seguir les recomanacions específiques per controlar els nivells i protegir la salut cardiovascular.

Comparteix

També t'interessarà