Andorra farà ERTO per primer cop a partir del maig i fins a finals d’any

REDACCIÓ
Publicat: 
24-04-2020
Actualitzat: 24-04-2020 12:41
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Andorra farà ERTO per primer cop a partir del maig i fins a finals d’any

El Govern d’Andorra autoritzarà, a partir de l’1 de maig, que les empreses puguin aplicar suspensions temporals de contractes de treball, l’equivalent als ERTO. És la primera vegada que la legislació andorrana inclou aquesta possibilitat, que podrà prolongar-se fins al 31 de desembre. La decisió forma part d’un pla d’actuacions per ajudar durant la crisi sanitària empreses i autònoms, que demanaven aquesta mesura davant de les reticències de l’Executiu andorrà.

El cap de Govern, Xavier Espot, va defensar “mantenir el teixit empresarial i els llocs de treball”. Al suspendre el contracte, el treballador percebrà tot el sou si és el salari mínim, amb una aportació majoritària del Govern andorrà i una altra d’inferior de l’empresari. A més salari, el percentatge a cobrar disminueix. Així doncs, si és de 1.500 euros, el treballador cobrarà el 91%. Això es complementarà amb una rebaixa del 20% del lloguer de l’habitatge del treballador. Els empleats transfronterers, uns 1.500, tindran els mateixos drets que els residents en les suspensions temporals tret del descompte del lloguer, al residir fora del Principat. Espot va descartar “cap tipus de discriminació” a aquest col·lectiu i va recordar negociacions amb Espanya per “consensuar mesures per a transfronterers sense feina”.

Temporers argentins a Andorra volen anar a Lleida

Un col·lectiu de 600 argentins a Andorra ha dirigit una carta a l’ambaixador espanyol al Principat, Àngel Ros, en què s’ofereixen treballar a la campanya de la fruita, per l’escassetat de personal a causa de la crisi sanitària quan falta poc per iniciar la recollida. Segons va publicar el Diari d’Andorra, l’ambaixada ha rebut també trucades de particulars interessats a traslladar-se a Catalunya per treballar en explotacions agràries de Lleida i de la resta de Catalunya.

Comparteix

També t'interessarà