Antifeixisme i primers auxilis psicològics, novetats de la Universitat d'estiu de la UdL

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
02-05-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Antifeixisme i primers auxilis psicològics, novetats de la Universitat d'estiu de la UdL
    Peu de foto: 
    El curs de sòl de muntanya, el més 'veterà' de la Universitat d'estiu, torna enguany. FOTO: UdL

Analitzar què s'amaga rere l'auge de l'extrema, quins són els seus antecedents històrics, com l'odi s’organitza en xarxes internacionals, per quins canals es difon, i sobretot com fer-li front des d'estratègies antifeixistes no violentes, és el contingut del curs L'extrema dreta en les democràcies contemporànies, una de les novetats que presenta l'edició d'enguany de la Universitat d'estiu de la Universitat de Lleida (UdL) i que tindrà lloc del 25 de juny al 19 de juliol.

Aquesta proposta, que s'aixopluga en les formacions de l'Escola Guillem Agulló d'Òmnium, és una de les 25 que s'oferiran a Lleida, i a les quals s'han de sumar els 13 cursos que s'impartiran en línia, i els que es duran a terme en altres dotze localitats catalanes: la Seu d'Urgell (3), Alcoletge (2), Agramunt (1), la Granadella i Torrebesses (1), el Pont de Suert (1), Soses (1), Balaguer (1), Os de Balaguer (1), Solsona (1), Barcelona (1) i Igualada (4). 

Les cireres de Lleida seran la imatge de la 32a Universitat d'estiu de la UdL
Peu de foto: 
Cerezas de César Núñez Álvarez

En aquest sentit, els organitzadors destaquen l'aposta més decidida enguany pel campus d'Igualada, que aquesta edició es torna a incorporar com a seu presencial de la Universitat d'estiu de la UdL, després de set anys. Ho fa amb els cursos: Descobreix la intel·ligència artificial, Dolor crònic i salut mental, Alimentació en patologia digestiva i Infermeria i esport, tres dels quals s'impartiran a les aules del nou edifici de Ciències de la Salut.

Altres novetats d'aquesta 32a edició, són Primers auxilis psicològics, el curs dedicat als Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides i com afecte a la nostra vida, un altre a l'envelliment saludable, el de la fotografia com a eina de transformació social i personal o el de psicologia perinatal per prevenir problemes de salut mental en l'embaràs, el part i el postpart.

Pel que fa altres cursos, passen per la tercera edició el del cicle menstrual o el dels jocs de taula des de la perspectiva neuroeducativa. Altres ofertes més veteranes són el curs de sòls de muntanya, a la Seu d'Urgell, o el d'Art i territori, que té lloc a l'Espai Guinovart, Lo Pardal, l'Espai cívic i altres escenaris urbans i rurals d'Agramunt.

El programa de la Universitat d'Estiu inclou també una nova edició del Curs teoricopràctic d'arqueologia ibèrica (jaciment del Gebut, Soses), les jornades d’història medieval que se celebren al monestir de Les Avellanes, les activitats de l’Acadèmia Internacional de Música de Solsona, el curs organitzat amb la resta d'universitats catalanes en el marc de la segona Universitat d'estiu del cooperativisme, així com els cursos d'idiomes organitzats conjuntament amb l’Institut de Llengües: Preparació de l'dxamen de nivell B1 d'anglès CLUC CertAcles, Conversa en anglès C1, Italià A1, i el de Català C2.
 
Tot i que el gruix de la Universitat d'Estiu es concentra entre el 25 de juny i el 19 de juliol, la primera de les activitats incloses al programa, el XXVII Curs Comtat d'Urgell: Gènere i feminisme. Balanç historiogràfic i nous reptes, s'inicia el 8 de maig a Balaguer; mentre que el darrer curs, Pirineus: Frontera i Llengua, tindrà lloc del 4 al 6 de setembre al Pont de Suert.

Quant al període per fer les inscripcions als cursos, que s'han de fer per correu electrònic, estarà obert des del 16 de maig fins a la data d'inici de cada curs. En les 31 edicions de la Universitat d'estiu realitzades fins ara, s'han dut a terme 898 cursos on s'hi han matriculat 17.597 persones.

Comparteix

També t'interessarà