Antoni Gorgues: “El MUD compta amb artistes que actuen per primera vegada a Europa”

LLEIDACOM / Gerard Amigó
Publicat: 
06-03-2019
Actualitzat: 20-03-2019 14:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Antoni Gorgues: “El MUD compta amb artistes que actuen per primera vegada a Europa”

El MUD Músiques Disperses arrenca aquest dijous amb el cartell més internacional de totes les edicions. Aquest festival, pioner de neo-folk a l’estat espanyol, es consolida any rere any com una de es cites del panorama musical lleidatà. Per conèixer més a fons tot el que envolta el MUD parlem amb Antoni Gorgues, director del festival.

  • Com es presenta aquesta nova edició?

Estem contents per la programació que hem pogut confeccionar. Tenim la mateixa il·lusió que sempre, i estem convençuts que el tretzè any serà el més exitós.

  • Quines novetats hi ha?

Novetats com a tal no en tenim cap, però sí que tenim una sèrie de coincidències que potser no s’havien donat en anterioritat. Aquest any tenim més propostes internacionals del que acostumem a tenir en percentatge, i més propostes de folk-rock. Enguany podríem dir que tenim una mostra de folk-rock global que no havíem tingut abans, perquè tenim artistes de folk-rock des d’Estats Units, Canadà, Zàmbia o Israel.

  • Com ha evolucionat el festival des de la primera edició el 2007?

Bé, jo diria que any rere any costa de veure una evolució. Però potser si mirem els inicis veurem que s’ha deixat una mica de banda les propostes de folk tradicional, i en aquests últims anys aquest folk ha quedat fora. De manera que ens centrem amb el que ha sigut la nostra identitat, que és la fusió del folk amb estils de música més moderns.

  • Com ha sigut l’acollida dels lleidatans en aquests anys?

Amb 13 anys hem tingut temps per treballar-ho bé. Nosaltres vam començar de zero, perquè sempre hem estat programant coses majoritàriament desconegudes, d’uns estils musicals que no són els que agraden a la immensa majoria de la gent. Trobàvem que teníem una necessitat de comunicar bé a la gent què era el que plantejàvem, intentar treure el temor que podien tenir en què aquestes músiques amb noms estranys no agradessin. En el moment que els lleidatans assistien a un concert ja veien de seguida que aquesta música no és tan estranya com s’imaginaven. Podríem dir que els primers anys van ser d’esforç comunicatiu, d’assentar-nos, però ja fa molt de temps que la gent ens coneix, i saben el que trobaran al MUD. Són músiques molt difícils de trobar pel territori, bona part dels artistes són actuacions úniques a Espanya, en alguns casos actuacions úniques a Europa. És a dir, són propostes molt particulars, i això ens fa únics per bé i pel mal.

  • Quin és el públic del MUD?

És un públic molt variat. Moltes vegades quan ve gent de fora que conec, els sobta que en un mateix concert hi hagi persones des de 25-30 anys fins a més de 70. És una cosa que no hi havia caigut mai fins que m’ho van dir, i realment és cert, i xocant. És una música que la pot gaudir qualsevol persona.

  • Què entenem com a música neo-folk?

La música neo-folk és qualsevol tipus de música d’arrel tradicional, però no estrictament tradicional, incorpora elements de música contemporània. Aquí podríem distingir entre psicodèlica, progressiva, electrònica, estils fusionats amb pop.

  • Depedro serà l’encarregat d’obrir el festival, com l'introduiries?

De Depedro podríem dir que és un artista emergent, perquè no para de pujar, tot i que és tot un veterà. Ell havia format part de la banda americana Calexiko, i després va començar la seva carrera en solitari, amb la que ja porta deu anys. A Lleida ens presenta el seu últim disc “Todo va a salir bien”, en el que continua la seva fórmula habitual de barrejar música de diferents punts; des de la música fronterera de centre amèrica fins a ritmes afrincans, a música llatina. Tot això ho enfoca des d’un prisma una mica pop que li dona un caire més aviat comercial.

  • Quin serà el plat fort del festival?

Doncs jo sempre insisteixo en què no veurem plats forts, no hi han caps de cartell. Sempre intento programar un llistat curt d’artistes, enguany són set, a vegades han pogut arribar a ser nou o deu. M’agrada que tots tinguin el seu pes específic important. El que sí és cert és que inevitablement Depedro és un artista molt més conegut a nivell estatal que les propostes internacionals que portem. També és cert que els Witch, de Zàmbia, mai han tocat a l’Estat espanyol i és un grup molt important. Els mitjans generalistes a nivell estatal estan fent reportatges sobre ells, el qual genera certa expectació. Però artísticament em quedo en què tenim tantes estrelles com artistes convidats.

  • Hi ha algun tipus d'abonament per tots els concerts?

Sí, tenim un abonament de 45 euros per poder gaudir de tot el festival, creiem que és un preu el més raonable possible. S’ha de tenir en compte el que t’he comentat anteriorment, hi ha diversos grups que no han estat mai a l’estat espanyol. Aquesta sèrie d’actuacions són costoses, i cal tenir en compte també que aquest festival no és de gran format, en el que hi acudeixin milers de persones, sinó que és entre petit i mitjà. Enguany també ocupem el Cafè del Teatre, pel que els costos són alts, ens agradaria fins i tot fer l’abonament més econòmic, però considero que és un preu assequible.

Comparteix

També t'interessarà