Any Domènech a la Vall de Boí

REDACCIÓ
Publicat: 
16-09-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Any Domènech a la Vall de Boí
    Peu de foto: 
    Consorci Patrimoni Mundial de la Vall de Boí

El Centre del Romànic de la Vall de Boí col·labora en l’organització d’un cap de setmana de diferents activitats amb motiu de l’Any Domènech el proper 16 i 17 de setembre. 

L’Any Domènech commemora el centenari de la mort de l’arquitecte, i s’han organitzat quatre visites simbòliques per tal de conèixer i reviure l’esperit d’aquells llocs, amb diverses interpretacions on la música, la dansa, la poesia, la història i les arts es combinen en diàleg amb el temps. Les anteriors visites es van realitzar a les Valls d’Àneu (Pallars Sobirà), al Monestir de Sant Pere de Rodes, (Alt Empordà), a Sant Pere de Montgrony (Ripollès) i la última d’aquestes visites tindrà lloc a la Vall de Boí. 

Entre 1901 i 1906, Lluís Domènech i Montaner va viatjar, sol o acompanyat amb els alumnes de l’Escola d’Arquitectura, a les muntanyes pirinenques amb l’objectiu d’estudiar els vestigis conservats de l’arquitectura del romànic. Va anar recollint una abundant informació en forma de plànols, escrits i fotografies, documentació patrimonial que actualment es troba dipositada a l’arxiu històric del Col·legi d’Arquitectes. 

A finals de setembre-inicis d’octubre de l’any 1904, Lluís Domènech i Montaner va realitzar una excursió amb els seus alumnes. Del pas del Pallars a la Ribagorça, un dels itineraris seguits va arrencar des de la Pobla Segur cap a la Vall de Boí, passant per Senterada, Bellera, Viu, Labaix, Llesp, Cardet, Barruera, Durro, Erill la Vall, Boí i Taüll. Al llarg del recorregut va anar descrivint el temps que trigaven en arribar als llocs on situa les esglésies i les explica de forma detallada, tot prenent fotografies i dibuixant plantes o alçats amb anotacions i amidaments. A destacar que quan arriba a Santa Maria anota que hi ha restes de pintures murals (fins al campanar i darrera de l’altar) i a Sant Climent posa èmfasi en les pintures murals, el “confessionari” i el campanar. També reprodueix la inscripció original de la consagració de l’església, pintada en una de les columnes: Anno ab incarnacione/Domini MCXXIII IIII idus decembris/Venit Raimundus episcopus Barbastre/Nsis et consecravit hac eclesia in honore/Sancti Clementis Martiris et ponents relíquies/In altare sancti Cornelli Episcopi et Martiris. 
 

Comparteix

També t'interessarà